• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 14 °C

Termik Yapma Boşuna

Termik Yapma Boşuna
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ /Aliağa’da 1 Milyon İzmirli platformu öncülüğünde geniş katılımlı “Termik yapma istemiyoruz” mitingi yapıldı. Cumhuriyet meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge CHP Eski Grup Başkan Vekili Kemal Anadol,


 

İZMİRLİLER HIDIRELLEZİ TERMİK SANTRAL MİTİNGİNDE KUTLADI

ALİAĞA’DA GENİŞ KATILIMLI TERMİK SANTRAL EYLEMİ

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ /Aliağa’da 1 Milyon İzmirli platformu öncülüğünde geniş katılımlı “Termik yapma istemiyoruz” mitingi yapıldı.

tremik-santral-emeklisen.jpg

Cumhuriyet meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge CHP Eski Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, İzmir Eski Milletvekili Hakkı Ülkü, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, Foça Eski Belediye Başkanı Nihat Dirim ve Petrol İş Genel Başkanı  Mustafa Öztaşkın,  Yeşiller Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Greenpeace, Sosyalist Gelecek Parti Girişimi, Barış ve Demokrasi Partisi Halkların Demokratik Kongresi, İzmir Çevre Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği, Dikili Belediyesi, Foça Çevre ve Kültür Platformu, Petrol-İş, Dev-Lis, Atatürkçü Düşünce Derneği, Karşıyaka Kent Konsey, Dikili Kent Konseyi, Foça Kent Konseyi, Sosyal Ekolojist Direniş, Anadoluyu Vermeyeceğiz Hareketi, Tek-Gıda-İş, Deri-İş ve Disk Genel-İş, Emekli Sen ve Eğitim İş, sivil toplum örgütleri, çevre platformları ve vatandaşlar katıldı.
Petrol-iş Sendikası  Aliağa  şubesi halk oyunlarının sergilediği oyunlarla başlayan miting sendikaya ait ayak takımı tiyatro topluluğunun eski ve yeni müzik parçalarının termik santral’e uyarlaması ile devam etti. Konserler arasında en ilgi çekeni ise Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Tiyatro Topluluğu'nun konseri oldu. Üzeri elle, güneş, deniz ve martı şekilleriyle boyanmış beyaz tişörtlerle sahneye çıkan topluluk, termik santrale uyarladıkları eski ve yeni popüler müzik parçalarını alanı dolduran vatandaşlarla birlikte seslendirdi.

TOPÇU; “İZMİR SAĞLIĞIN VE YAŞAMIN ŞEHRİ DEĞİL, KANSERİN VE ÖLÜMÜN ŞEHRİ OLACAK
Açılış konuşmasını 1Milyon İzmirli Platformu Sözcüsü Cemal Topçu yaptı. Termik Santral mücadelesinin dünden bugüne aldığı yolu anlatan Topçu termik santrallerin yaratacağı kirliliğin canlı yaşamını olumsuz etkileyeceğini belirterek “Oysaki İzmir, yenilebilir enerji kaynakları bakımından şanslı bir şehrimizdir. Güneş, rüzgar ve jeotermal gibi enerjilerden faydalanabilir, doğayla barışık bir şekilde ihtiyacı karşılayabilecek enerji üretebilir” dedi. İzmir’in EXPO 2020’ye “Herkes için sağlık- sağlıklı bir çevre” temasıyla aday olduğunu hatırlatan Topçu “Termik Santrallerin kurulması durumunda, İzmir sağlığın ve yaşamın şehri değil, kanserin ve ölümün şehri olacaktır” şeklinde konuştu.

ÖZTAŞKIN, PETKİME TERMİK SANTRAL KURULMASINI SAVUNMUYORUZ
Kurulacak 7 termik santralin bölgede canlı yaşamına büyük zarar vereceğini söyleyen Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın sendika olarak Termik santrallere karşı olduklarını belirterek “Biz elbetteki Petkim’in yatırımlarını savunuyoruz büyümesini, modernize olmasını, rafineri kurmasını savunuyoruz ama sendika olarak termik santral kurulmasını savunmuyoruz hele petrokokla çalışan bu termik santrallerin hiç kurulmasını savunmuyoruz”dedi.
İzmir Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur 22 yıl önce, bugünkü teknolojik olanakların olmamasına rağmen büyük bir mücadele örneği vererek termik santral kurdurmadıklarını belirterek hükümete ve santrallere ruhsat veren yerel yönetimlere yüklendi.

YÜKSEL ÇAKMUR,”TERMİK SANTRALE BU RUHSATI VERENLER HANGİ CİHANDA OLURSA OLSUN KARANLIK BİR DÜNYADA YAŞAR”
Çakmur;  Aliağa’da Hakkı Ülküler, Dikili’de Osman Özgüvenler, Foça’da Nihat Dirimler olarak elele verdik, 22 yıl önce yaptırmadık, yine yaptırmayacağız. Silivrilerle korkutmayın. İktidarın başı. Sizin Silivrileriniz, sizin hapishaneleriniz sizin demir kafesleriniz, izole ettiğiniz namuslu insanlara karşı, ezmeye kakamaya, onları vurmaya, yok etmeye demir ökçelerle yürümeniz, Hitlerliğiniz, Mussolini’liğiniz, faşizminiz vız gelir tırıs gider. Burada sendikaların, yiğit insanların bayraklarını görüyorum. Hepimiz beraberiz. Faşizme karşı beraberiz. Yılmayacağız. Boyun eğmeyeceğiz. Bizlere boyunduruk takmaya çalışan iktidar. Her cümlende tehdit var. İktidarın başımısın. Yoksa Hitler’e özenen bir adammısın. Buraya kanser getirecek termik santrallerle tehdit ederek yürüyorsun. Ezilmiş insana “Ananıda Al Git diyorsun” Sen kim oluyorsun sen. Nerden geldin caka satıyorsun. Burası Türkiye. Para babalarının iktidarı. Açgözlülerin iktidarı. Deprem bölgelerinin üzerine yeşil sermayeyi konduruyorsun. Kemerleri sıktın. Şimdi gırtlakları sıkıyorsun. Kent dönüşümü diyerek gecekonducuları sürgün ediyorsun. Ey belediyeler bu oyuna gelmeyin. Termik santrale bu ruhsatı verenler hangi cihanda olursa olsun karanlık bir dünyada yaşar. Devrimci belediyeler, onurlu belediyeler, ben solcuyum diyen belediyeler, ruhsat vermez. Verdirilmek istenen ruhsatı yırtar atar. Buradan sesleniyorum; aynı partide olsak bile ey belediye başkanları o ruhsatları iptal etmenizi talep ediyorum.  Aynı partide olabilirim ama,  Dikili’ye , Aliağa’ya, Karşıyaka’ya, Foçaya, İzmir’e kanseri getiren 7 santrale ruhsat verenlerle aynı fikirde değilim. Dün açlıktan nefesi kokanlar, yarım pabuç gezenler, şimdi ciplerde geziyor. Bumu din. Bu mu Allah’a inanmak. Hani kul hakkı yiyen önüme gelmez diyen Allah, o Allah sizi çarpsın. Yerin dibine batsın.”dedi. 

ÖZGÜVEN, FAŞİZM  MERAKLILARI TERMİK SANTRALİN ALTINDA KALACAK
Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven,Termik santrallere karşı 22 yıl önce yakılan meşalenin asla söndürülemeyeceğini,kuzey ege halkının  gözü paradan başka  bir şey görmeyen  liberallerin  ve onların  destekçileri faşizm  meraklılarının  termik santralin altında kalacağını söyledi.

ÜLKÜ, “O ZAMAN DEVLETE KARŞI MÜCADELEYİ KAZANDIK.BUGÜN DE SERMAYEYE YENİLMEYECEĞİZ”
İzmir Eski Milletvekili  ve Aliağa eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, 22 yıl önce verilen mücadelede başardıklarını üstelik sermayeye karşı değil, devlete karşı mücadele verdiklerini ve Gencelli’den İzmir’e kadar  50 kilometrelik sevgi zinciri eylemi sonrası dönemin başbakanı Mesut Yılmaz’ın halkın tepkisi nedeni ile termik santral yapımından vazgeçildiğini açıkladığını hatırlattı. Ülkü, “O zaman devlete karşı mücadeleyi kazandık.Bugün de sermayeye yenilmeyeceğiz” dedi.

“TERMİK YAPMA BOŞUNA, YIKACAĞIZ BAŞINA!”,
Mitingte : “Termik yapma boşuna, yıkacağız başına!”, “Rüzgar, güneş bize yeter!”, “İklimi değil sistemi değiştir!”, “Aliağa kömürle yanmayacak!”.“Termik santral istemiyoruz” “sloganları atılırken Aliağalı balıkçılarda denizden mitinge destek verdi. 
Konuşmaların ardından Termik santral mitingine destek veren müzik gruplarının konserleri sona erdi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78