• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İzmir 24 °C

Terra Madre Balkanlar 2016 Tiran’da Başlıyor

Terra Madre Balkanlar 2016 Tiran’da Başlıyor
Etkinlik Balkanlar’daki 50’nin üzerinde Terra Madre gıda topluluğundan temsilcilerin bulunduğu bir Yeryüzü Pazarı’na ve bir Uluslararası Bilimsel Konferans’a ev sahipliği yapıyor

TERRA MADRE BALKANLAR 2016 TİRAN’DA BAŞLIYOR

2 Haziran – 5 Haziran tarihleri arasında, Tiran, Arnavutluk’ta gerçekleşen Terra Madre Balkanlar’ın dördüncüsü; Tarım, Kırsal Kalkınma ve Su İdaresi Bakanı Edmond Panariti, Ekonomik Kalkınma, Turizm, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Milva Ekonomi, Kültür Bakanı Mirela Kumbaro, Tiran Belediye Başkan Yardımcısı Brunilda Paskali, İtalya Büyükelçisi Alberto Cutillo, Avrupa Birliği Arnavutluk Delegasyonu'ndan Yngve Engstrom ve Slow Food Başkanı Carlo Petrini’nin katılımıyla gerçekleşecek.

Terra Madre Balkanlar’ın dördüncüsü VIS Albania tarafından, Slow Food desteği ve Arnavutluk Tarım, Kırsal Kalkınma ve Su İdaresi Bakanlığı, Tiran Valiliği ve İtalya Uluslararası İşbirliği Ajansı ortaklığında düzenlendi.

Etkinlik 12 ülkeden 350 temsilciyi biraraya getiriyor. (Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Kosova, Karadağ, Makedonya Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan, Türkiye, İtalya ve Arnavutluk).

Etkinliğin en önemli kısımlarından biri olarak, Mother Teresa Meydanı, katılımcaların Terra Madre gıda topluluklarından, Slow Food Presidiası’ndan ve Slow Food’un dünya gıda biyoçeşitliliği kataloğu Nuh’un Ambarı’ndan geniş bir ürün yelpazesini keşfetme şansı bulacakları 50’nin üzerinde standın bulunduğu bir Yeryüzü Pazarı’na ev sahipliği yapacak.

Slow Food Presidia ve 50’nin üzerinde Terra Madre gıda topluluğundan temsilciler farklı ülkelerden pazara katılacak:

•    Arnavutluk, kuzeyde Kelmend yöresinde 17 aile tarafından üretilen bir peynir olan Mishavin Presidiumu; güneyde Vjosa Nehri’nin yukarı vadisinde yetişen birçok farklı meyve ve sebzeden üretilen bir reçel olan Përmet Gliko Presidiumu tarafından temsil edilecek. Arnavut Terra Madre gıda topluluklarının yanı sıra Elbasan Zeytinyağı Üreticileri, Kallmet Bağcıları ve Lepushe Üreticileri orada olacak. Slow Food Şefler’in Birliği’nin Arnavutluk ağından şefler de etkinlikte yer alacak.

•    Bosna Hersek’ten, yöreye özgü bir erik çeşidi olan Pozegaca’dan üretilen bir reçel olan geleneksel slatko üretimini koruyan Pozegaca Plum Slatko Presidiumu ve iki Terra Madre gıda topluluğu: Trebinje Poljak Fasulye Yetiştiricileri ve Popovo Polje Mısır Üreticileri.

•    Bulgaristan’dan dört Presidia katılım sağlayacak: Tcherni Vit Yeşil Peyniri, Karakachan Koyunu, Smilyan Fasulyesi ve domuz mesanesi ile kaplanarak küller altında muhafaza edilen fevkalade bir tütsülenmiş et olan Meurche. Aynı zamanda Doğu Balkan Domuzu’ndan çiftçiler de katılım sağlayacak.

•    Hırvatistan’dan Ljubitovica Sarac Sarımsağı ve uzun süredir Dalmaçya bağcılığının merkezinde bulunan, Pelješac yarımadasından yeni Varenik Presidiumu.

•    Makedonya Cumhuriyeti 5 geleneksel ürün ile temsil edilecek: Mavrovo Reka Dağ Otlağı Peynirleri, Makedonya Bal Arısı, Yaban İnciri Slatko, Stanushina Asmaları ve Presidium’u üreticilerin tohumlarını seçmelerine  yardım etmek ve bu biber çeşidinin saflığını koruması için kurulan Bukovo Kırmızı Biberleri. Beslenme ve lezzet üzerine bir eğitim programının bir parçası olan Lazar Tanev Ortaokulu Öğrenim Topluluğu da Skopje’den gelecek.

•    Romanya’dan 2 Presidia Bazna Domuzu ve Saxon Köyü Reçelleri aracılığıyla Transilvanya’daki yerel toplulukların geleneklerini getirecek. Aries Vadisi’nden Tatlı Kırmızı Soğan Üreticileri ve Brusturoasa ve Palanca Öğrenim Topluluğu ile Turda Dr Ion Ratiu Üretim Çiftliği Eğitim Programı orada olacak.

•    Sırbistan’dan, yıllardır eriklerinin kalitesi ile bilinen yöre Šumadija’nın kalbinde yapılan bir tip brendi olan Gledić Crvena Ranka Plum Rakija’dan üreticiler olacak. Bunun yanı sıra 2 Terra Madre gıda topluluğu da orada bulunacak: Futog Lahana Üreticileri ve Leskovac Ajvar Üreticileri.

•    Türkiye, hala dağ otlaklarında yalnızca çiğ süt kullanılarak üretilen birkaç peynirden biri olan Kars Gravyeri Peyniri, Boğatepe Gravyeri Presidiumu tarafından temsil edilecek. Foça Yeryüzü Pazarı, İstanbul Tarihi Yedikule Bostanları ve Slow Olive kampanyasından aktivistler de orada bulunacak.

Terra Madre Balkanlar 2016 programı aynı zamanda tadımlar, konserler, atölyeler ve konferanslar da içeriyor.

Slow Food Nedir?

Slow Food, kendini iyi, temiz ve adil gıdaya tutkuyla adamış bir milyonun üzerinde insan içermektedir. 160’tan fazla ülkede içinde şefleri, gençleri, aktivistleri, çiftçileri, balıkçıları, uzamanları ve akademisyenleri barındıran bu grup ; yaklaşık 100.000 Slow Food üyesinin bulunduğu, dünya çapında adı conviva olarak bilinen 1.500 yerel bölüm ile bağlantılı, düzenlenen etkinlikler ve kampanyalar ile birlikte üyelik ücretleri üzerinden katkı sağlayan,; ve dünya çapında küçük ölçekli ve kaliteli gıdanın sürdürülebilir üretimini uygulayan 2,400 den fazla Terra Madre gıda topluluğunu içeren bir ağa sahiptir.

 

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78