• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 21 °C

Türkiye’de Sosyal Bilimlerin Serüveni

Türkiye’de Sosyal Bilimlerin Serüveni
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Akademik Düşünce Konferansları kapsamında, “Türkiye’de Sosyal Bilimlerin Serüveni” ko
EDEBİYATTAN SİNEMAYA, SİNEMADAN SOSYOLOJİYE TÜRKİYE’DE SOSYAL BİLİMLER
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Akademik Düşünce Konferansları kapsamında, “Türkiye’de Sosyal Bilimlerin Serüveni” konferansında Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’yı İKÇÜ’lülerle buluşturdu. 
 
Prof. Dr. İlber Ortaylı ile başlayan konferanslar dizisinin dördüncüsü İKÇÜ’lü akademisyen ve öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Rektör Yardımcısı ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve Rektör Prof. Dr. Galip Akhan’ın da izlediği konferans, Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Konuk’un açış konuşması ile başladı. 
 
ÖZGÜNLÜK DAİMA YERLİ BİR PERSPEKTİFİ GEREKTİRİR
Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişimini Batılılaşma serüveni bağlamında ele alan Kayalı, dışarıdan beslenen düşüncelerin yerel, tarihsel ve sosyal gerçekliğin analizinde özgünlük sergileyemediğinin altını çizdi. Bu tespitini öncelikle Mülkiye, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültelerini merkeze alan kurumsal analizlerle ve 1960-80 yıllarını kapsayan örneklerle dile getirdi.
 
SOSYAL GELİŞME SİYASETLE DEĞİL SANAT, EDEBİYAT VE KÜLTÜRLE GERÇEKLEŞİR
Kayalı’nın dikkat çektiği diğer bir husus, akademi dışı yazar ve düşünürlerin sosyal bilimlerin gelişiminde oynadıkları belirleyici role ilişkindi. Kurtuluş Kayalı, “dışarı”dan gelen bu katkının akademideki ayrışmaları aşan, kuşatan ve hatta dolayıma imkân veren mahiyetini özellikle vurguladı. Bunu Kemal Tahir, İdris Küçükömer, Sezai Karakoç, Sabri Ülgener, Hikmet Kıvılcımlı, Erol Güngör gibi düşünürlerden ve eserlerinden bolca örnek zikrederek izah etti. Ayrıca, toplumsal değişimin siyasetle, siyaseten tavır alışlarla değil, önemli ölçüde kültür aracılığıyla gerçekleştiğini de bu katkılar bağlamında dile getirdi.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Prof Dr. Kurtuluş Kayalı’ya bir teşekkür plaketi takdim etti. / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78