• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İzmir 14 °C

Turna Yemişi Antibiyotiğe Alternatif Mi?

Turna Yemişi Antibiyotiğe Alternatif Mi?
Alanında gerçekleştirilen en büyük klinik deney, turna yemişinin semptomatik idrar yolu enfeksiyonları ve global antibiyotik direnciyle mücadelede önemli bir role sahip olduğunu ortaya çıkartıyor

TURNA YEMİŞİ ANTİBİYOTİĞE ALTERNATİF Mİ?

Alanında gerçekleştirilen en büyük klinik deney, turna yemişinin semptomatik idrar yolu enfeksiyonları ve global antibiyotik direnciyle mücadelede önemli bir role sahip olduğunu ortaya çıkartıyor.

Bulaşıcı hastalıklar ve idrar yolu enfeksiyonları alanlarında önde gelen uzmanlar; antibiyotik direncinin geldiği endişelendirici noktayı tartışmak, turna yemişinin semptomatik idrar yolu enfeksiyonlarını azaltmada besin desteği olabileceği ve sonuç olarak dünya genelinde antibiyotik kullanımını azaltmada faydalı bir strateji olabileceği sonucunu gösteren önemli bir çalışmaya ait bulguları sunmak üzere Londra'da bir araya geldi.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi (American Journal of Clinical Nutrition) tarafından kısa bir süre önce yayınlanan çalışmaya göre, günde 240 ml turna yemişi suyu içmek, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun yinelenmesinde hastalık semptomlarını neredeyse yüzde 40 oranında düşürüyor. Sonuç olarak da, hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotik kullanımı da düşüş gösteriyor.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Tıp Profesörü olan Dr. Kalpana Gupta ise konuyla ilgili olarak "Şu anda idrar yolu enfeksiyonlarının semptomatik durumlarını azaltmada primer yaklaşım, antibiyotik kullanımıdır. Bu çalışma, günde 240 ml turna yemişi suyu tüketmenin kadınların yineleyen semptomatik idrar yolu enfeksiyonu sayısını azalttığını ve dolayısıyla antibiyotik kullanımını önlediğini gösteriyor." diyor.

Çalışmanın sahibi ve panelist Dr. Gupta, turna yemişinin dünya genelinde antibiyotik kullanımını azaltabileceğine ve yineleyen idrar yolu enfeksiyonu semptomları yaşayan kadınlar için hayat kalitesini önemli ölçüde artırabileceğine inanıyor.

TURNA YEMİŞİ KONUSUNDA TEK SEFERDE YAPILAN EN BÜYÜK KLİNİK DENEY

Boston Üniversitesi ve Midwest Metabolik ve Kardiyovasküler Araştırma Merkezi araştırmacıları tarafından 373 kadın ile yürütülen 24 haftalık çalışma, turna yemişi suyunun idrar yolu enfeksiyonları üzerindeki etkilerini inceleyen en büyük klinik deney. Bu deney, 50 yıldan daha uzun süredir yapılan turna yemişi araştırmalarına önemli bir katkı sağladı.

Araştırmacılar, yineleyen idrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişilerin turna yemişi suyu içerek enfeksiyonların tekrar etmesine karşı korunup korunmayacağını bulmaya çalıştı. Katılımcıların tamamı ortalama 40 yaşında olan ve son yıl içerisinde en az iki kez idrar yolu enfeksiyonu geçiren sağlıklı kadınlardan oluşuyordu. Çalışma sırasında katılımcıların yarısı, günde 240 ml turna yemişi suyu içmek üzere rastgele seçildi. Katılımcıların diğer yarısı ise turna yemişi içermeyen 240 ml plasebo içeceği her gün içti.

Turna yemişi içenler arasında idrar yolu enfeksiyonu oranı önemli bir azalma gösterdi. Altı aylık çalışma içerisinde plasebo grubunda 67 teşhis konulurken, turna yemişi içenlerde teşhis sayısı sadece 39 olarak belirlendi.

Diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında, geniş örneklemi, yüksek ortalama uyum oranı (%98) ve her grupta tedavi sürecini tamamlayan nispeten yüksek denek yüzdesi (%86) gibi nedenler bu deneyi istatistiksel olarak diğer çalışmalara oranla daha güçlü kılmaktadır. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78