• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İzmir 26 °C

Vitamin Deposu Kuşkonmazın Mevsimi Uzadı

Vitamin Deposu Kuşkonmazın Mevsimi Uzadı
Mart ayının başlarından itibaren sofralarda yerini almaya başlayan kuşkonmaz dünyanın birçok yerinde mart, nisan ve mayıs aylarında yetiştirilerek tüketiliyor.

VİTAMİN DEPOSU KUŞKONMAZIN MEVSİMİ UZADI
    
Mart ayının başlarından itibaren sofralarda yerini almaya başlayan kuşkonmaz dünyanın birçok yerinde mart, nisan ve mayıs aylarında yetiştirilerek tüketiliyor. Folik asit ve vitamin içeriği ile afrodizyak özelliğiyle sıkça adından bahsettiren antik çağlardan beri insanlar tarafından bilinen ve tüketilen kuşkonmazın mart-mayıs ayları olarak bilinen hasat dönemi yerli üretimle uzadı.

Türkiye’deki en büyük üretim alanında kuşkonmaz yetiştiren Nomad Gıda Tarım, kuzeyi ve güneyi sıra dağlarla kapalı korunaklı Eskişehir'in Sarıcakaya Vadisi’nde erkenci ve uzun dönem bir üretim alarak kuşkonmaz mevsimini Eylül’e kadar uzatıyor.  Üretimde “İyi Tarım Uygulamaları”nı seçen Nomad Tarım, bilinilirliği oldukça fazla olmasına rağmen ithalat maliyetlerinin yüksekliğiyle dolayısıyla lüks tüketim olarak algılanan kuşkonmazı Eskişehir-Laçin’deki bahçeden yerli üretimle uygun fiyata marketlerde ve semt pazarında satışa sunarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlıyor.  

DOĞAL SAĞLIK KAYNAĞI KUŞKONMAZ

Vücut sistemlerinde detoks görevi gören, anti-aging yani yaşlanma karşıtı özelliğiyle dikkat çeken, kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, afrodizyak kaynağı kuşkonmaz, son zamanlarda sofraların vazgeçilmezi oldu. Çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz; magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengindir. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de içerisinde yeterli miktarda bulunuyor. Mineral ve vitamin yönünden oldukça zengin olan kuşkonmaz vücudun ihtiyacı olan maddelerin temininde önemli bir besin maddesidir. Mucize bitkilerden biri olarak kabul edilen; vücudu ve hayatı sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerin tercihi kuşkonmaz, bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücü ve kum döktürücü etkiye sahip. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca göz sağlığı için de etkili olduğu biliniyor. Lifli yapısı özellikle kabızlık çeken hastalar için bağırsakları çalıştırması yönüyle tavsiye ediliyor.

ANNE ADAYLARI İÇİN FOLİK ASİT DEPOSU

Folik asit gebelik öncesi ve gebelik döneminde tüketilmesi oldukça önemlidir. Yüksek folik asit ve vitamin içeriği ile kuşkonmaz özellikle hamile ve hamilelik için hazırlık yapanlar için önemli besin kaynağıdır. Kuşkonmaz, folik asit ihtiyacı için hamileler ve yeni doğum yapan annelerin bilhassa tüketmesi gereken yiyeceklerdendir. Ayrıca kuşkonmazda, emziren annelerin süt üretimi için gerekli hormonlar bulunduğu için yenmesi özellikle tavsiye ediliyor.

KUŞKONMAZ ÇEŞİTLERİ

Türkiye’de halk arasında sarmaşık, avronyes, izvinye, aspariçe, asfaraca, tilki kuyruğu, dilkimen, tilkişen, ayrelli gibi farklı isimlerle bilinen kuşkonmazın yeşil ve mor olmak üzere iki cinsi var. Bu iki türün herhangi birinin ışık görmemiş toprak altı sürgünlerinin hasat edilmesiyle "üçüncü tür" Beyaz Kuşkonmaz elde ediliyor.

KUŞKONMAZ PİŞİRME PÜF NOKTASI

Beyaz kuşkonmazları ucu dışında tamamı, yeşil kuşkonmazın ise alt 1/3'lük kısmının kabuğu soyulur. Diplerinden 2 cm kadar bir kısmı kesilerek atılır. Kuşkonmazlar tuzlu kaynar suda en fazla 7 dakika haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp, soğuk veya buzlu suya alınarak pişme süreci durdurulur. Mor kuşkonmazların şeker içeriği daha fazla olduğundan çiğ tüketime daha uygundur veya çok az pişirilebilir.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78