• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • İzmir 7 °C

Yeni Şakran’a Yeni Arıtma Geliyor

Yeni Şakran’a Yeni Arıtma Geliyor
Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen arıtma miktarıyla “Türkiye lideri” olan İzmir

YENİ ŞAKRAN’A YENİ ARITMA GELİYOR

Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen arıtma miktarıyla “Türkiye lideri” olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “temiz ve yaşanabilir bir çevre” için 12 yeni arıtma yatırımına daha başlayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son rakamlara göre, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  sınırlarına yeni bağlanan ilçeler ve bölgelerin gelişen ihtiyaçlarına göre yeni arıtma yatırımlarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında yayınlanan son Dünya Su Gelişim Raporu’na göre, nüfusuna oranla arıttığı atık su miktarıyla dünya ölçeğinde yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerdeki oranı bile geride bırakan İzmir’de yeni arıtma tesisi yatırımları devam ediyor. Türkiye genelinde 18 tesisle en fazla ileri biyolojik atık su arıtma tesisine sahip il olan İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi arıtma sayısına 12 yeni ileri biyolojik atık su arıtma tesisi daha eklemeye hazırlanıyor.

Modoğan, Foça Gerenköy, Kemalpaşa Ulucak, Dikili, Yenişakran, Selçuk, Kiraz, Kemalpaşa Halilbeyli, Kınık, Gölcük ve Beydağ’a arıtma tesisi kurmak için harekete geçen İZSU Genel Müdürlüğü, öncelikle Mordoğan, Kemalpaşa Ulucak ve Foça Gerenköy arıtmaları için ihaleye çıkacak. Kiraz ve Kemalpaşa Halilbeyli arıtmalarının imar planları hazırlandı;  uygulama projeleri için çalışmalara başlanıyor. Selçuk arıtma tesisi için imar planı uygulamalarından önce ÇED ve uygulama projesi hazırlanacak. Dikili, Yenişakran,   Beydağ, Gölcük ve Kınık atık su arıtma tesislerinin uygulama projeleri ise imar planı çalışmalarının ardından başlayacak.
 
İŞTE İZMİR’İN YENİ ARITMALARI:

TİRE ARITMASI TAMAMLANIYOR

2008 yılından bugüne Avrupa standartlarında 14 arıtma tesisini hizmete alarak, 108,5 milyon liralık yatırım yapan Büyükşehir, Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada’yı kirlilikten kurtardı. Son olarak Bayındır Hasköy, Yeni Foça ve Menemen Türkelli arıtma tesisleri hizmete alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Tire bölgesinin evsel atıklarını arıtacak 66 bin kişi kapasiteli ileri biyolojik arıtma tesisini de Şubat ayında hizmete alacak.  Hüseyin Ağa Köprüsü Mevkii'nde Tire Belediyesi’ne ait 21 bin metrekarelik alanda kurulan ve günde 11 bin 731 metreküp atık su arıtacak tesis 10.9 milyon liraya mal oldu.

MORDOĞAN ATIK SU ARITMA TESİSİ

Mordoğan’ın evsel atık sularını arıtacak tesis, Sulucadere Mevkii’nde 17 bin metrekarelik alanda kurulacak.  Kanal alt yapısı olmayan Mordoğan’a 100 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi döşenecek. Kanalizasyon inşaatı çalışmalarıyla paralel yürütülecek şekilde  tesisin yapımına  2019 yılında  başlanması planlanıyor. Tesis, kış döneminde 6 bin, yaz döneminde 40 bin kişiye hizmet verecek şekilde projelendirildi.
 
GERENKÖY (FOÇA) ATIK SU ARITMA TESİSİ

Tesis, Foça Bağarası Hacıveli Mahallesi’nde 21 bin metrekarelik alanda kurulacak. Gerenköy (Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak mahalleleri), Kozbeyli Mahallesi, Bağarası (Yenibağarası, Hacıveli, Kazım Dirik ve Koca Mehmetler mahalleleri) Yeniköy Mahallesi ve Menemen İlçesi Musabey, Çavuşköy, Kesik ve ileriye dönük olmak üzere Maltepe (Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet mahalleleri) ile Villakent bölgesinden kaynaklanan atık suların arıtılması amacıyla inşa edilecek. Uygulama projeleri bitti. Önümüzdeki günlerde yapım ihalesine çıkılacak tesis, 16 bin kişiye hizmet verecek ve  günde 2600 metreküp evsel atık su arıtacak.
 
ULUCAK (KEMALPAŞA) ATIK SU ARITMA TESİSİ

Kemalpaşa-Ulucak Mahallesi Ulusuluk mevkiinde kurulacak tesisin proje çalışmaları devam ediyor.  Ulucak, İstiklal, Atatürk, Cumhuriyet, Damlacık, Kuyucak, Ansızca mahallelerinden kaynaklanan atık suların arıtılmasını sağlayacak tesisin yapımına 2019 yılında başlanması planlanıyor. Ulucak Arıtması, günde 5 bin metreküp evsel atığı arıtacak kapasitede olacak ve 25 bin kişiye hizmet edecek.
 
DİKİLİ ATIK SU ARITMA TESİSİ

Gazipaşa Mahallesi’nde kurulacak tesisin imar planı çalışmaları sürüyor. Günde 10 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak tesisin uygulama projeleri imar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlayacak. Tesisin 40 bin kişiye hizmet edecek kapasitede olması planlanıyor.
 
YENİ ŞAKRAN (ALİAĞA) ATIK SU ARITMA TESİSİ

Yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda yer alacak tesiste yaklaşık 3 bin metreküp evsel atık suyun arıtılması planlanıyor.  Tesisle ilgili imar planı çalışmaları sürüyor.
 
SELÇUK ATIK SU ARITMA TESİSİ

Selçuk’ta İsabey Mahallesi’nde 58 bin 400 metrekarelik alanda kurulacak tesisin imar planı çalışmaları sürüyor. “Küçük Menderes Deltası Sulak Alanı Tampon Bölgesi” içinde kalan Selçuk arıtma tesisinin imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığında onay aşamasında iken, tesis için Bakanlıkça ÇED hazırlanması istendi. 40 bin kişiye hizmet etmesi planlanan Selçuk Arıtması için uygulama projeleri, ÇED ve imar plan çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapım çalışmaları başlayacak.
 
KİRAZ ATIK SU ARITMA TESİSİ

21 bin metrekarelik alanda yer alacak tesis, Kiraz İlçe Merkezi, Şemsiler, Ceritler, Hisarköy, Arkacılar, Kırköy, Suludere ve Veliler mahallelerinden kaynaklanan atık suların arıtılması amacıyla hayata geçirilecek. İmar plan çalışmaları tamamlanan tesisin uygulama projelerinin hazırlanması için ihaleye çıkıldı.  20 bin kişiye hizmet edecek Kiraz Arıtması, günde 5 bin metreküp evsel atık su arıtacak kapasitede planlanıyor.
 
KEMALPAŞA HALİLBEYLİ ATIK SU ARITMA TESİSİ

Yaklaşık 10 bin metrekarelik alanda kurulacak tesisin imar planı çalışmaları tamamlandı. Halilbeyli, Gökçeyurt, Zeamet, Yeşilyurt ve Sarıçalı yerleşimlerinin atık suların arıtılacağı tesis, günde 1500 metreküp evsel atık su arıtacak ve  5 bin kişiye hizmet vermesi planlanıyor. Halilbeyli arıtmanın uygulama projelerinin hazırlanması çalışmalarına başlanılacak.  
 
BEYDAĞ ATIK SU ARITMA TESİSİ

Halıköy Mahallesi’nde ve yaklaşık 25 bin metrekarelik alanda yer alacak tesis için imar planı çalışmaları sürüyor. Tesisin,  Beydağ merkez ve yakın mahalleleri için yaklaşık  5 bin metreküp kapasitede projelendirilmesi planlanıyor. İmar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından uygulama projeleri  hazırlanacak.
 
KARABURUN ATIK SU ARITMA TESİSİ

Yaklaşık 40 bin metrekarelik alanda kurulacak tesisin imar plan çalışmalarına başlanıldı. Karaburun merkez, İskele ve Saipaltı mahalleleri atık sularının arıtılacağı tesis, günde 8 bin metreküp evsel atık su arıtacak ve  40 bin kişiye hizmet vermesi planlanıyor. Karaburun Arıtması'nın uygulama projeleri, imar plan çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanacak.
 
GÖLCÜK (ÖDEMİŞ) ATIK SU ARITMA TESİSİ

Yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda kurulacak tesisin imar plan çalışmalarına başlanıldı.  Ödemiş Gölcük Mahallesi atık sularının arıtılacağı tesisin, günde 2 bin metreküp evsel atık suyu arıtması ve  10 bin kişiye hizmet vermesi planlanıyor. Gölcük Arıtması'nın uygulama projeleri, imar plan çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanacak.

KINIK ATIK SU ARITMA TESİSİ

Yayakent Mahallesi’nde ve yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda yer alacak tesis için imar planı çalışmaları sürüyor. Tesis,  Kınık merkez, Poyracık, Yayakent, Dündarlı, Sucahlı, Kocaömerli ve Işıklar mahallelerinden kaynaklanan atık suların arıtılması amacıyla hayata geçirilecek. Uygulama projeleri,  imar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanacak./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78