• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İzmir 19 °C

Yetiştiricilere TEKE Dağıtımı

Yetiştiricilere TEKE Dağıtımı
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BERGAMA NET GAZETESİ / Bergama İlçe Tarım Müdürlüğü’nün bahçesinde “Teke Dağıtım Töreni” düzenlendi.Törene İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yüce, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birli

Bergama ve Kınık’ta 23 Yetiştiriciye 50 Adet Saanen Teke Dağıtıldı
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BERGAMA NET GAZETESİ / Bergama İlçe Tarım Müdürlüğü’nün bahçesinde “Teke Dağıtım Töreni” düzenlendi.Törene İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yüce, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 40 ilde yürüttüğü “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” çerçevesinde İzmir’e bağlı Bergama ve Kınık ilçelerinde keçi yetiştiriciliği yapan 23 küçükbaş hayvancıya 50 adet teke dağıtıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nden tedarik ettiği Saanen cinsi Tekeler hak sahiplerine, Bergama İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenle verildi.
Bergama İlçe Tarım Müdürü Adem Aklar’ın evsahipliğinde düzenlenen törene İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yüce, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Ak Parti İlçe Başkanı Raşit Ürper,MHP İlçe Başkanı Mehmet Emin Yaramış, hak sahipleri, bölge yetiştiricileri ve çok sayıda konuk katıldı.
Aklar yaptığı açılış konuşmasında törene evsahipliği yapmanın duyduğu memnuniyet dile getirdi.

Islah Çok Önemli
İlçe Tarım Müdürü Adem Aklar’ın açılış konuşmasının ardından mikrofonu alan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer koyun ve keçicilikte ıslah çalışmalarının önemine dikkat çekti. İl Tarım Müdürlüğü’nün ve Birlik olarak kendi çabalarıyla verimlilik projesinden yararlanan iller arasına girdiklerini belirten Türer proje ile keçicilikte sütte ve doğumda verimliliği artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Avrupa’da keçi başına 650 litre olan süt verimliliğinin Türkiye’de 80 litre olduğunu belirten Türer: “Koyun ve keçicilikte verimlilik artışı projesi” ile sürüleri verilen saanen tekeler ile süt veriminin artırılması hedeflenmekte. Bu proje İzmir’de ikinci yıl. Geçen yıl dağıtılan sürülerde faydalarını gördük. Burada da annelerinden daha verimli yavrular meydana gelecektir” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in küçükbaş hayvancılığa verdiği öneme dikkat çeken Başkan Türer: “Bakanımız İzmir’de yaptığı konuşmada, Türkiye için koyun ve keçicilik vazgeçilemez dedi. Bakanlığımızın koyun ve keçiciliğinin Türkiye içinin öneminin farkında olması bizlerin umutlarını kat be kat artırıyor. 2012 yılında küçükbaş hayvancılığa desteğin katlanarak devam edeceğini tahmin ediyorum” dedi.
İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal yaptığı konuşmada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak ilk kez küçükbaş hayvancılığı destekledikleri ifade etti. Islah çalışmaları kapsamında damızlık hayvan desteğinin büyüyeceğini belirten Güldal: “İzmir Birliği ile el sıkıştık Bakanlığın hayvan sayısında desteğini birliğin katkılarıyla artıracağız” dedi.
Bergama Kaymakamı  Ahmet Ertan Yüce damızlık hayvanların değerine dikkat çekerken: “Daha önceki desteklerde hayvanların satıldığı ve kesildiği  tespit edildi. Bu hayvanlar sürünüzün verimliliğini ve kalitenizi artırma anlamında çok değerli hayvanlar. Bu damızlıklara sahip çıkın. Ben bizzat bu hayvanların takipçisi olacağım. Hiç beklemediğiniz an damınıza gelip nerede bizim verdiğimiz tekeler diyebilirim” dedi.  

Küçükbaş Sütünde Fiyat Artışı Müjdesi
Türkiye’de ilk kez koyun keçi sütünde soğuk zincir projesini yaşama geçiren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, törende yaptığı konuşmada bu yıl fiyat artışı olacağının müjdesini verdi.
Soğuk zincir projesi ile 80 kuruş olan koyun sütü fiyatını 1.80 TL’ye, 60 kuruş olan keçi sütü fiyatının 1.30 TL’ye yükseldiğini hatırlatan Başkan Türer geçen sene inek sütünde yaşanan krize rağmen koyun ve keçi sütünde fiyatların aynı kalmasında tek etkenin soğuk zincir projesi olduğunu dile getirdi.
İzmir’in 16 ilçesinde üyelerininin sütlerinin birlik aracılığıyla pazarlandığını belirten Türer: “Bu yıl bir miktar fiyatlarda artış bekliyoruz. Geçen sene fiyatlar düşmediyse bunun tek nedeni soğuk zincir projesi. Önceki yıl projemiz sayesinde yetiştirici hak ettiği değerde sütünü satma olanağı bulurken geçen yıl projemiz sayesinde fiyat düşüşünün önüne geçtik. Bu yıl bir miktar artış bekliyoruz. Yıllar sonra soğuk zincir projesi ile ilk kez üyelerimiz para kazanma olanağı buldu” dedi.

Türer’den Yetiştiriciye 5 Öğüt
1- Saanen Tekeler yerli hayvanlarımız gibi sadece mera otuyla beslenemez, mutlaka yem takviyesi yapın.
2- Yerli tekelerle aynı sürüde tutmayın. Yerli hayvanlar baskın geleceği için Saanen Tekeler dışarı kalır.
3- Hayvanlarınızın kaydını tutun. En verimli hayvanları damızlık bırakın.
4- Hayvanların günlük süt verimine bakmayın yıllık süt verimi ile değerlendirin.
5- Ülkenize hayvancılıkla hizmet verdiğinizi unutmayın.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78