• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İzmir 13 °C

Zeytincilerden 500 Milyon Dolarlık İhracat Hedefi

Zeytincilerden 500 Milyon Dolarlık İhracat Hedefi
Türkiye’de iki yıldır ihracat artış rekortmeni olan Zeytincilik sektöründe en fazla kutulu/ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan firmalar ödüllerine kavuştu.

ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜ İHRACATTA 500 MİLYON DOLARLIK HEDEF KOYDU

Türkiye’de iki yıldır ihracat artış rekortmeni olan Zeytincilik sektöründe en fazla kutulu/ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan firmalar ödüllerine kavuştu. 

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen ödül töreninde, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği üyeleri arasında ambalajlı zeytin ve zeytinyağı kategorilerinde ilk 10 firmaya ödül verildi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Zeytincilik sektörünün 2018 yılı ihracat hedefinin 500 milyon dolar olduğunu dile getirdi. 

500 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ

Ödül Töreni’nde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Türkiye’nin 2017-2018 sezonunda 455 bin ton sofralık zeytin, 287 bin ton düzeylerinde de zeytinyağı üretimi beklediğini 2018 yılında zeytin ve zeytinyağında 500 milyon dolar ihracat hedeflediklerini söyledi. 

1 Kasım 2017’de başlayan 2017/2018 dönemi zeytinyağı ihracatının ilk 4 aylık dönemde, 35 bin 245 ton ürün karşılığında 143 milyon dolara ulaştığını anlatan Er, “2016/2017 sezonunun aynı dönemi ile karşılaştırıldığında zeytinyağı ihracatımız, miktar bazında yüzde 118, değerde ise yüzde 153 artış gösterdi. Sofralık zeytin ihracatımız ise, 28 Şubat 2018 tarihi itibariyle 28 bin ton karşılığında 57 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi. 

TÜRKİYE 120 ÜLKENİN YEMEKLERİNE LEZZET KATTI

2016/17 sezonunda Türkiye genelinde toplam 120 ülkeye ve 3 serbest bölgeye zeytinyağı ihracatı yapıldığı bilgisini veren Er, İspanya, ABD, İtalya, S.Arabistan, Fildişi Sahili, Japonya, İran, Fas, Avustralya ve Almanya’nın öne çıkan ülkeler olduğunun altını çizdi. 

12 BİN TON KUTULU/AMBALAJLI ZEYTİNYAĞI İHRAÇ EDİLDİ

Türkiye’nin 2016/17 sezonunda 29.512 tonu dökme, 3.149 tonu varilli, 11.795 tonu ise kutulu/ambalajlı zeytinyağı ihraç ettiğini dile getiren EZZİB Başkanı Er, “Geçtiğimiz sezon toplam zeytinyağı ihracatımızın yüzde 26'sının kutulu olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz sezonlarda ambalajlı zeytinyağı üretimimiz 25 bin tonu aşmıştı. Biz, Birlik Yönetim Kurulu olarak dökme ve varilli yağ ihracatının yasaklama gibi bir görüşe sahip değiliz. Ticari şartlar neyi gerektiriyorsa, o yönde hareket edilmelidir. Ancak, Ambalajlı ürün ihracatımızın toplam ihracat içerisindeki payının artırılması öncelikli hedeflerimiz arasında. Sadece ambalajlı ihracat yapan üyelerimizi ödüllendirdiğimiz bu ödül törenimizin, ihracatçı firmalarımızı özendirmek konusunda ufak da olsa bir katkısı olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu. 

REKOLTENİN EN AZ YARISININ İHRAÇ EDİLMESİ GEREKİYOR

Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 2 litrenin altında olduğunun altını çizen EZZİB Başkanı Er şöyle devam etti: “Türkiye’de zeytinyağı rekolte miktarının üreticilerimiz, tüccar ve ihracatçılarımız ve ülkemiz adına en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Ülkemizde zeytinyağı tüketimi 130-140 bin ton düzeyinde. Bu tüketimi bugünden yarına iki katına çıkaramayacağımıza göre, rekoltenin en az yarısının ihraç edilmesi gerekiyor. Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı olarak öncelikli hedefimiz, Türkiye'de en az 500 bin üretici ailenin geçim kaynağı olan, 41 ilimizde üretimi yapılan zeytin ve zeytinyağımızın daha fazla oranda ambalajlı olarak ihraç edilmesidir. Son 3 yılda, ülkemizdeki düşük rekolte ve diğer üretici ülkelere göre yüksek seyreden hammadde fiyatları nedeniyle 4 yıl öncesinde 25 bin tonun üzerinde olan ambalajlı zeytinyağı ihracatımız geçen yıl 11.800 tona kadar geriledi. Yurtdışındaki marketlerdeki Türk markalarına ait raflarımızı maalesef son 3 yılda önemli ölçüde rakiplerimize kaybettik. Devletimizce zeytin ve zeytinyağı ihracatına sağlanan destekler iki katına çıkartılır, sofralık zeytin üreticimize 50 kuruş, zeytinyağı üreticimize 2.5 TL prim verilir ve üretim maliyetlerindeki dezavantajlar ortadan kaldırılırsa rekolte artışı ile birlikte kutulu zeytinyağı ihracatımızın toplam ihracatımızdaki payı artacaktır. Bu sayede üreticimiz emeğinin karşılığını alacaktır.” // EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78