• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İzmir 17 °C

Aliağa'da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Aliağa'da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı
Tüm yurtta olduğu gibi Aliağa'da 1 Mayıs işçi Bayramı büyük coşkuyla kutlandı. Aliağa Emek ve Demokrasi platformu tarafından organize edilen kutlamalar Aliağa Petrol-İş Sendika binası önünde başladı. Burada bir araya gelen sendika ve sivil toplum örgütler

Aliağa'da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı

Tüm yurtta olduğu gibi Aliağa'da 1 Mayıs işçi Bayramı büyük coşkuyla kutlandı. Aliağa Emek ve Demokrasi platformu tarafından organize edilen kutlamalar Aliağa Petrol-İş Sendika binası önünde başladı. Burada bir araya gelen sendika ve sivil toplum örgütleri Demokrasi Meydanı'na yürüdü. İşçilerin yürüyüşüne esnaf ve vatandaşlar alkışlarıyla destek verdi.

Kazanılmış Haklarımıza Uzanan Elleri Kırmak Hepimizin Boynumuzun Borcudur

Demokrasi Meydanı'nda açılış konuşmasını yapan Aliağa Petrol-İş Sendikası Başkanı Ahmet Oktay alın terlerinin çalınmak istenmesine dur demek için alanlarda olduklarını belirten Oktay: "Toplu iş sözleşmelerinde neler yaşadığımızı hepiniz biliyorsunuz. Yıllardır bedeller ödeyerek elde ettiğimiz kazanımlarımıza saldırıyorlar. Kazanılmış haklarımıza uzanan elleri kırmak hepimizin boynumuzun borcudur, bu uğurda bedel ödemek gerekirse bu bedeli ödemeye hep beraber hazırız" dedi.

Şalteri İndiririz

Sermayenin sağı solu, dini, dili, ırkı olmadığını ifade efen Oktay Koç yetkililerini uyardıklarını söyleyerek şöyle konuştu: "Akıllarını başlarına alsınlar, yoksa 4300 Tüpraş çalışanın karşısına kazılmış haklarımızı gasp etme niyetiyle karşımıza gelmesinler, bir kez daha kendilerini uyarıyoruz yoksa Aliağa'da, Batman'da, Kocaeli'nde, Kırıkkale'de şalteri indiririz bununda mesajını buradan veriyoruz" dedi.

Basın açıklamasını Disk Genel-İş Aliağa işyeri temsilcisi Sinan Uğur okudu. 1 Mayıs'ın uluslararası işçi sınıfı tarafından bayram olarak kutlandığını ifade eden Uğur ülkede sınırsızca uygulanan neo-liberal, dışa bağımlılığı artırıcı ekonomik politikaların sonucu ekonomik krizin girdabına girildiğini, ekonominin küçülerek resmi işsiz sayısı 5 milyona dayandığını belirtti.

Kıdem Fonunu Asla Kabul Etmiyoruz

Kıdem tazminatının gasp eden, kamusal emekliliği ortadan kaldıran saldırıya dur demenin boyunlarının borcu olduğunu kaydeden Uğur: "Bu krizin sorumlusu değil mağduru olduğumuz halde, fatura yine bizlere ödetilmek istenmektedir. Açıklanan krizden çıkış programının en öne çıkan maddesi, kıdem tazminatının kaldırılarak Bireysel Emeklilik Sistemine entegre edilmiş bir kıdem fonunun kurulmasıdır.  Öncelikle iş güvencemizi ortadan kaldıracak olan kıdem fonunu asla kabul etmiyoruz. İşsizlik fonunun ne şekilde kullanıldığı ortadayken ve geçmişte de kurulan bütün ‘fon’ların akıbeti biliniyorken, kimse bize kıdem fonunu allayıp pullamasın! Kıdem tazminatımızı gasp eden, kamusal emekliliği ortadan kaldıran bu saldırıya dur demek boynumuzun borcudur. 83 yıllık kazanımımızı kimseye yedirmeyiz" dedi.

İş Cinayetlerine Davetiye Çıkarıyorlar

İş cinayetlerinin her yıl arttığının altını çizen uğur: "Soma’da 301 canımızı kaybedişimizin yıldönümü yaklaşıyor. Ama iş cinayetleri azalmak bir yana her yıl artarak devam ediyor. Krizi fırsata çeviren işverenler, işten atma tehditleriyle birlikte bizleri daha uzun saatler çalıştırarak iş cinayetlerine davetiye çıkarıyorlar. İşsizliğin ve iş cinayetlerinin azalması ve ortadan kalkması için, çalışma saatleri maaşlar düşürülmeden kısaltılmalı,  işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri çağın bütün imkanları kullanılarak bir an evvel hayata geçirilmelidir" dedi.

Bizler Sadece Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz

Tüpraş ve Ravago'da devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde işverenlerin anlaşılmaz tutumları nedeniyle iş barışının tehdit edildiğini ifade eden Disk Genel-İş Aliağa işyeri temsilcisi Sinan Uğur: "Aliağa’da Petrol-İş Sendikamızın örgütlü olduğu Tüpraş ve Ravago işyerlerinde devam eden Toplu Sözleşme görüşmelerinde işverenlerin uzlaşmaz tutumu iş barışını tehdit eder hale gelmiştir. Çarşı pazardaki enflasyon ortadayken, işçilerin taleplerini kabul edilemez bulan Tüpraş ve Ravago işverenlerine sesleniyoruz. Esnek çalışma ve 3 yıllık sözleşme dayatmalarınızdan bir an evvel vazgeçin ve işçilerin ekonomik sosyal taleplerini karşılayın. Bilmelisiniz ki, her yıl açıkladığınız rekorlar kıran ciro ve kar oranları biz işçilerin alın teri sayesindedir.  Bizler sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Ve siz vermeseniz de, birliğimiz ve örgütlü gücümüz sayesinde hakkımız olanı alacağız. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, bu mücadelesinde Petrol-İş sendikamızın daima yanında olacaktır. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak bir kez daha haykırıyoruz. Ekonomik krizi biz yaratmadık ve faturayı da bize ödetemeyeceksiniz. Başta kıdem tazminatı olmak üzere, babalarımızdan dedelerimizden bize miras haklarımıza sahip çıkacak, insanca yaşanacak, barış içinde bağımsız, demokratik bir Türkiye mücadelemizden asla geri durmayacağız" diyerek sözlerine son verdi. Konuşmaların ardından İşçiler şiirler, konser ve halayların ardından meydandan ayrıldılar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78