• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • İzmir 23 °C

İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu

İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu
İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu 21.05.2020 tarihli Yükseköğretim Kurulu Genel Kurul Toplantısı’nda alınan karar ile kurulmuş olup 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında 77 öğrenci ile eğitim hayatına başlamıştır.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu  

İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu 21.05.2020 tarihli Yükseköğretim Kurulu Genel Kurul Toplantısı’nda alınan karar ile kurulmuş olup 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında 77 öğrenci ile eğitim hayatına başlamıştır. Yüksekokulumuz bünyesinde Sulama Teknolojisi ile Laborant ve Veteriner Sağlığı Programları yer almaktadır. Meslek Yüksekokulumuzda bir Doçent, bir Dr. Öğr. Üyesi ve dört Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam altı akademik personel ile bir yüksekokul sekreteri görev yapmaktadır.  

Menemen Meslek Yüksekokulumuz, tarım, hayvancılık ve endüstri alanındaki sektörlere katma değeri yüksek teknoloji üretme, bulunduğu yöre öncelikli olmak üzere bölgesinde öncü rol üstlenen, nitelikli donanıma sahip, saha uygulamasında yetkin tekniker yetiştirmeyi kendine misyon edinmiştir. Bu bağlamda, Menemen Meslek Yüksekokulumuzda eğitim, Rektör Sayın BERKTAŞ’ın yönlendirmeleri doğrultusunda, 3+1 eğitim modeli üzerine kurgulanmaktadır. Bu eğitim modelinde, öğrencilerimiz dört dönemlik eğitimlerinin ilk üç döneminde güçlü ve teknolojiye uygun teorik eğitim alırken son dönemlerinde ise uzmanlaşmak istedikleri alanlara uygun olarak iş yeri uygulamalı eğitim alacaklardır. Bununla birlikte son sınıfta alınacak bitirme projesi konusu ile son dönem iş yeri uygulama eğitimleri uyumlu başlıklarda seçebilecektir. Bu sayede, öğrencilerimiz mezun olduklarında güçlü teorik bilgileri ve uygulamalı iş yeri tecrübeleri ile sektöründe aranan nitelikli ara eleman olarak mezun olacaklardır.  

Bölgemiz ve ülkemiz ihtiyaçlarına, gelişen teknolojik şartlara ve çağın koşullarına uygun bir şekilde belirlenen hedefler, son teknolojik donanıma sahip laboratuvarlar, güçlü fiziki altyapı, modern derslikler ve öğrencilere en iyi eğitimin verilebileceği mekanlar ile ulaşılabilir duruma getirilmiştir.  

İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu binamız Menemen ilçe merkezinde ve İZBAN Menemen durağının hemen karşısında yer almaktadır. Bu bağlamda okulumuz, gerek öğrencilerimizin konaklama ve sosyal hayata erişimleri gerekse İzmir merkeze ulaşımları açısından oldukça stratejik bir konumda bulunmakta ve eğitimleri boyunca büyük avantajlar sağlamaktadır. İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Yüksekokulu, açılan programlar açısından değerlendirildiğinde ise tarım ve hayvancılığın yoğun yapıldığı bir lokalizasyonda yer alması, mezunlarımıza sağlayacağı iş imkânları ve yöreye ekonomik katkı sağlaması açısından büyük avantajları barındırdığı görülmektedir. 

Menemen yöresinin toplam nüfusu 180.000 olmasına karşın yöre nüfusunun yüzde 75’i tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Menemen Ticaret Odasının Menemen ve Foça 2018 yılı Ekonomik ve Sosyal Raporuna göre; Menemen Ovası, Gediz Deltası üzerine kurulu, Doğu ve Kuzeydoğusunda Dumanlı Dağlar, Güney ve Güneydoğusunda Yamanlar Dağı ile çevrili, Aşağı Gediz havzasına yerleşmiş, su kaynağı Gediz akarsuyu ve gölleri olan, 400 km2’lik alana sahip, Ova topraklarının tümü derin yapıda ve genelde orta-ağır bünyeli alüvyal toprak içeren verimli topraklara sahiptir. Rapora göre, Türkiye’de ortalama verim miktarına kıyasla, buğdayda 3,0-3,5 kat ve pamukta ise yaklaşık 2 kat verim alınmaktadır. Yörenin bu kadar verimli olmasının nedeni sulama ve yüksek tarımsal faaliyetler olmakla birlikte asıl nedeni yörenin oldukça verimli topraklara sahip olmasıdır. Menemen Ovası’nda Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup muz hariç tüm bitkisel ürünlerin yetiştiriciliği için uygun iklim yapısına sahiptir. Menemen Ovası’nda ağırlıklı bitki deseni bağcılık, pamuk, zeytin, diğer meyve ve tarla bitkilerinden oluşmaktadır. Ovada sulanabilir alanın yaklaşık %90’ı sulanmakta olup ağırlıklı olarak yüzey sulama yöntemleri uygulanmaktadır. Uygulanan sulama yöntemleri ile zaman zaman yağışa bağlı olarak, deniz seviyesi yüksekliği nedeniyle, taban suyu problemleri ile karşı karşıya kalınmaktadır. Basınçlı sulama uygulamaları oldukça düşük düzeydedir. Bu bağlamda, Menemen Meslek Yüksekokulumuzda yer alan Sulama Teknolojisi Programı’ndan nitelikli mezunlarının yetiştirilmesi hedefi ile programın Menemen Ovasındaki sulama problemlerine ve çözümlerine entegrasyonu hedeflenmektedir. Böylece, Meslek Yüksekokulumuz Sulama Teknolojileri Programı’nda yapılacak bilimsel çalışmaların Menemen Ovası’na uygulanması ile tarımsal sulama suyunun etkin kullanımını artırmak, sulama kaynaklı oluşan taban suyu ve tuzluluk gibi sorunlara çözüm üretmek, tarımsal sulama konularında teknolojik gelişmeleri tarımsal uygulamalara entegre etmek amaçlanmaktadır. Bununla birlikte, gelecekte üniversitemize kurulması planlanan Ziraat Fakültesi ile ortak yürütülecek ulusal ve uluslararası projeler ile yöreye büyük katkı sağlayacaktır.  

Menemen, 32 bin büyükbaş, 100 bin küçükbaş hayvan varlığına sahip bir yöredir. Bununla birlikte, hayvancılık işletme sayısı, hayvancılıktan geçimini sağlayan aile sayısı, sahip olduğu mera alanları ve yürütülen tarımsal faaliyetler oldukça fazladır. Bu durum, Menemen yöresinin yem kaynakları potansiyeli, hayvansal gıdaların işlendiği işletme sayısı, çiftlik ekipmanları ile veteriner sağlık ürünleri üreten firma sayısı, ithalat ve ihracatını gerçekleştiren sanayi kuruluşları, arıcılık ve kanatlı sektörü sayısı açısından ve sahip olduğu coğrafi konumundan dolayı önemli bir yere sahip olmasına neden olmuştur. Bu bağlamda Menemen Meslek Yüksekokulumuz Laborant ve Veterinerlik Programı yörede yetiştiriciliği yapılan büyükbaş, küçükbaş, at ve kanatlı gibi tüm çiftlik hayvanları, pet hayvanları, arıcılık ve su ürünlerinin üretimi, bakımı, beslenmesi, hayvan hastalıklarının teşhisi, tedavisi (aşı, ilaç vb.) korunması, yem ve hayvansal kökenli besinlerin üretimi ve işlenmesi gibi alanlarda gıda ve hayvancılık sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca ileride kurulacak Veterinerlik Fakültesi ile ulusal ve uluslararası yapılacak projeler ile yöreye büyük katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bununla birlikte Laborant ve Veteriner Sağlığı Programımızın, evlerde ve bahçelerdeki evcil ve sokak hayvanların ihtiyaçları, sağlık durumları ve çevresel şartların iyileştirilmesi için gerekli olan alt yapının oluşturulması, ihtiyaçlarının belirlenmesi ve çözüm üretilmesi ile yöreye büyük katkı sağlaması planlamaktadır.  

Menemen Meslek Yüksekokulu’nda kurulu bulunan programlar nedeniyle yöredeki paydaşlar ile güçlü iş birlikleri gerçekleştirilecektir. Bu sayede, öğrencilerimizin işyeri uygulamalarında en etkin eğitimi almaları, başta Menemen yöresi olmak üzere bölgemiz ve ülkemizin ihtiyacına yönelik nitelikli ara eleman yetiştirilmesine büyük katkıda bulunmaları sağlanacaktır. 

İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulu olarak ilk öğrencilerimize hoş geldiniz der, sağlıklı ve başarılı bir eğitim yılı geçirmelerini temenni ederiz. İzmir Bakırçay Üniversitesi Menemen Meslek Yüksekokulumuzun başta Menemen olmak üzere İzmir’e ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78