• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İzmir 22 °C

İzmir'de 17 Bin Şoförün Psikiyatri Raporu İptal Edildi

İzmir'de 17 Bin Şoförün Psikiyatri Raporu İptal Edildi
Psikiyatri kliniklerindeki usulsüzlük nedeniyle Türkiye’de on binlerce şoförün psikiyatri raporu iptal edildi. Son günlerde akıllarda oluşan “Peki şimdi ne olacak?” sorusuna Radyo Trafik İzmir’de yanıt arandı.

İZMİR’DE 17 BİN ŞOFÖRÜN PSİKİYATRİ RAPORU İPTAL EDİLDİ

Psikiyatri kliniklerindeki usulsüzlük nedeniyle Türkiye’de on binlerce şoförün psikiyatri raporu iptal edildi. Son günlerde akıllarda oluşan “Peki şimdi ne olacak?” sorusuna Radyo Trafik İzmir’de yanıt arandı.

Psikoteknik belgesi için psikiyatri raporu alan şoförlere son zamanlarda, “Psikoteknik raporunuzun düzenlenmesi için 45 gün içinde sadece herhangi bir psikiyatri hekimine başvurarak yeniden muayene olmanız gerekmektedir.” şeklinde bir mesaj geldi. Radyo Trafik İzmir’e ulaşan birçok şikayet üzerine Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, “Ulaşıma Dair Özel” programında konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

45 GÜN İÇİNDE YENİDEN MUAYENE OLUNMASI GEREKİYOR

Canlı yayında Esra Balkanlı’nın sorularını yanıtlayan Cengizhan Kutlu öncelikle psikoteknik raporunda son dönemdeki yaşanan sürecin nedenini anlattı. Türkiye genelinde 830 adet psikoteknik değerlendirme merkezi olduğunu söyleyen Kutlu, “Şoförler teste girdikten sonra psikoteknik merkezlerinden bağımsız psikiyatri onayı için devlet hastaneleri ve yetki almış özel hastanelerde teste giriyor. Yapılan teftiş sonunda bazı illerdeki psikiyatristlerin bir takım usulsüzlükleri tespit edildi. Bu iller Nevşehir, Malatya, İstanbul, Adana, Tekirdağ, Denizli, Ankara, Bursa, Düzce, İzmir ve Antalya’dır. Bu illerde bulunan 14 psikiyatristin verdiği raporu Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu iptal etti. Şoförlerimizin psikoteknik test raporu geçerli, psikiyatri raporu geçersiz sayıldı. Şoförlere atılan mesajla, psikiyatri onayı olan bir hastaneye ya da muayenehaneye gitmesinin yeterli olacağı söylendi. 45 günlük bir süre içinde şoförlerin muayenesini olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

EN FAZLA RAPORUN İPTAL EDİLDİĞİ İL İZMİR

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Kutlu, İzmir’de iptal edilen rapor sayısının 17 bin olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’de en fazla iptal edilen rapor konusunda İzmir lider konumda. Saha araştırmalarımızda da birçok şoförün muayeneye gitmeden psikiyatri raporu aldığını öğrendik. Kimsenin raporunun iptal edilmesini istemeyiz ama bizim amacımız Türkiye’de trafik güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak için riskli sürücüyü ayıklamaktır. Bu da en doğru test ve en doğru muayenenin yapılmasıyla sağlanır. 17 bin değil 170 bin de olsa bu raporların iptal edilmesini her zaman sağlayacağız. Mutlaka psikoteknik test sistemine zaman ayrılmalı. Usulsüz çalışan hiçbir merkezde teste girilmemeli. Devlet hastaneleri de psikiyatri raporu konusunda en doğru yerlerdir.” ifadelerini kullandı.

İLK 9 AYDA EN FAZLA ÖLÜMLÜ KAZA İZMİR’DE OLDU

2020 yılı Eylül ayındaki istatistikler trafik güvenliğinin önemini ortaya çıkarıyor. Cengizhan Kutlu da buna vurgu yaparak, Eylül ayında 953 karşılıklı çarpışma meydana gelirken bu sayının yıl içinde 6 bin 958’e yükseldiğini söyledi. Çarpıcı rakamlar paylaşan Kutlu, “İlk 9 ayda 12 bin 246 arkadan çarpmalı kaza oldu. Yıl içinde şu ana kadar 112 bin 315 yaralanmalı kaza meydana gelirken, 235 vatandaşımız trafik kazalarında hayatını kaybetti. İzmir, 18 ölü ile yine bu konuda diğer illerin önünde yer alıyor. Amacımız, trafikteki kültürü en üst seviyeye çıkartabilmektir. İnsan psikolojisinin trafikte araç kullanmaya müsait olup olmadığını anlamaya yarayan tek sistem psikoteknik test sistemidir. Bu sistemi ne kadar yaygınlaştırırsak, geliştirirsek trafik kültürü ve psikolojisi de artacak, kazalar ve buna bağlı olarak yaralanmalar ve ölümler azalacak.” değerlendirmesinde bulundu.

HANGİ MERKEZLER GÜVENLİ?

Radyo Trafik İzmir dinleyenlerinden gelen soruları da yanıtlayan Cengizhan Kutlu, yapılan araştırmalarda bir psikiyatristin günde 300 hastayı muayene ettiği ortaya çıktığından bahsetti. “Böyle bir şey mümkün değil” diyen Kutlu, “Günde 25 kişi ile sınırlandırma getiriliyor. Psikoteknik merkezlerinin bir liste çıkartıldığına dair bilgiler yanlış. Özel bir muayenehaneye yönlendirilecekler ve raporlar tekrar iptal edilecek. Bu listelerin yapılmasına engel olunmalı. Şoförler kendi muayenelerini kendileri olsunlar. Merkezlerin belli bir muayenehaneye yönlendirmesi suçtur. İl Sağlık Müdürlüklerinin internet sitelerinde ruhsat almış psikoteknik değerlendirme merkezlerinin listeleri mevcuttur. İzmir’de 43 adet bulunmaktadır. Bu merkezler bizim için güvenlidir. Akşam saat 22.00’den sonra test yapılamaz, 1 saatin altında yapılan testler de geçersizdir.” uyarısında bulundu.

KUTLU’DAN ŞOFÖRLERE UYARI!

Radyo Trafik İzmir aracılığıyla şoförlere ve ilgili kurumlara seslenen Cengizhan Kutlu, 01.01.2021 tarihinde denetimlerin başlayacağını belirterek, “Denetim tarihi daha önce 6 kez ertelendi. Daha fazla ertelenmemesi gerekiyor. Yeni yıla kadar kadar psikoteknik belgesi almayan ya da belgesinin süresi bitmiş tüm şoförlerin rapor almasını istiyoruz. Son 1 ay kala inanılmaz bir yoğunluk oluyor. Plansızlık olduğu sürece hiçbir merkezimizde yer olmaz. Şu anda bütün merkezlerimiz müsait. Sıra beklemeden raporlarını alabilirler. Yeni yılda başlayacak denetimlerde cezai işleme maruz kalmasınlar ya da son andaki yoğunluğun içinde sıkıntı yaşamasınlar.” açıklamasını yaptı. 

İzmir’deki psikiyatri kliniklerinde yoğunluk olduğuna yönelik şikayetler üzerine ise Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşeceğini, psikoteknik belgeleri için bekleyen şoförlere yardımcı olunması konusunda ricada bulunacağını da sözlerine ekledi. // EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78