• BIST 10082.77
  • Altın 2438.191
  • Dolar 32.4757
  • Euro 34.7263
  • İzmir 16 °C

Aliağada Cami ve Ezan Sesi Tartışmaları

Aliağada Cami ve Ezan Sesi Tartışmaları
İzmir’in Aliağa İlçesi’nde tartışmalara ve yer yer tepkilere neden olan “Cami Yapılmasın” nidalarına bir de "Ezan sesi duymak istemiyoruz” polemiği eklendi.

CAMİ'YE DE KARŞILAR EZAN SESİNE DE...

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde tartışmalara ve yer yer tepkilere neden olan “Cami Yapılmasın” nidalarına bir de "Ezan sesi duymak istemiyoruz” polemiği eklendi.
 
CAMİ YAPIMINA KARŞI ÇIKTILAR 
Geçtiğimiz haftalarda Aliağa’da bir grup vatandaş, Yeni Mahalle mevkiinde 3 bin 600 metrekarelik bir alanda yapılması planlanan ‘Cami’ projesine karşı çıkmıştı. Yavuz Sultan Selim Han Camii Kur'an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği  tarafından Cami yapımı için başlatılan temel hafriyat kazısıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen bir grup vatandaş, cami yapımından derhal vazgeçilmesini istemişti. Basın açıklamasına; Yalı Mahallesi Muhtarı Hürriyet Gülcan, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk, Fikir Kulüpleri Federasyonu’ndan (FKF) Ferit Can Demirli de destek vermişti.

EZAN SESİNİ DUYMAK İSTEMİYORLAR 
 Aliağalılar cami karşıtlığının şokunu henüz atlatamamışken, yeni bir şok daha yaşadı. Aliağa’nın Kültür Mahallesi’nde faaliyet gösteren Beş Kardeş Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Alevi inancına mensup üyeleri, ezan sesini duymak istemediklerini bildirdi. İbadetlerini yaptıkları cemevi’nin yakınına takılan merkezi ezan sistemi hoparlörlerinin kendi rızaları dışında kurulduğunu iddia ederek kaldırılması için ilgili makamlara dilekçeyle başvuran dernek üyeleri,  Cemevi’nin bulunduğu mevkide ikamet eden mahalle sakinlerinin tamamının alevi inancına mensup olduğunu belirterek,  merkezi ezan sistemi hoparlörlerinin kaldırılmasını talep etti. 
 
EZAN SESİ RAHATSIZLIK UYANDIRIYOR 
İlgili makamlara verilen dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Bilindiği gibi Alevi İnancına mensup vatandaşlarımızın ibadet yerleri cemevleridir. Hal böyle iken halkın inanç merkezinin yanı başına megafon konulması ve konulan megafonun Cemevinin önünden İnsanları başka bir ibadet merkezine çağırması orada ki Alevi halkı tarafından rahatsızlık uyandırmaktadır. Bu husus Alevi inanç mensubu vatandaşlarında sistematik bir baskı yapıldığı algısı oluşturmakta olup, ayrıca toplumsal uzlaşı, saygı, beraber yaşam ülküsü ve toplum huzurunu da zedeler niteliktedir. Bu sebeplerle Beş Kardeş Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu ve dernek üyelerini temsilen söz konusu megafonun bulunduğu yerden kaldırılmasını eğer ki megafona ilişkin şahsi talep var ise talep edenin özel mülküne konulmasını önemle talep ederiz” 
 
TARTIŞMA SOSYAL MEDYAYA DA YANSIDI  

Aliağa’da yaşanan cami ve ezan tartışmaları sosyal medyada da yankı buldu. Tartışmaları objektif bir bakış açısıyla değerlendiren sosyal medya kullanıcıları, son dönemde yaşanan tartışmaların yersiz, gereksiz ve anlamsız olduğu yönünde birleşirken, tartışmalara taraf olan bazı vatandaşlar ise kantarın topuzunu kaçırırcasına sert ifadeler kullanmaktan imtina göstermiyor.  
 
TEBESSÜM ETTİREN TEPKİ 
Cami yapımına ve ezan sesine karşı çıkanlara tepki gösteren bir başka vatandaşında, sosyal medya hesabı üzerinden; “Aliağa’da İslamiyet’i Tanıtma, Sevdirme ve Yaygınlaştırma” adında bir dernek kuracağını açıklaması ise yüzlerde tebessüme neden oldu.  

Kaynak: Cami'ye de Karşılar Ezan Sesine de...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78