• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İzmir 25 °C

İsa Önal'dan Kurbanlık Hayvan Seçimi İçin Öneriler

İsa Önal'dan Kurbanlık Hayvan Seçimi İçin Öneriler
Kurban Bayramı'na yaklaşırken, kurbanlık hayvan seçimi de önem kazanıyor. Aliağa'lı tanınmış iş insanlarından Önal Tarım ve Hayvancılığın sahibi İsa Önal, kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bilgileri paylaştı.

Kurban Bayramı'na yaklaşırken, kurbanlık hayvan seçimi de önem kazanıyor. Aliağa'lı tanınmış iş insanlarından Önal Tarım ve Hayvancılığın sahibi İsa Önal, kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bilgileri paylaştı.

Önal, kurban edilecek hayvanın sağlıklı, organlarının tam ve besili olmasının hem dini açıdan hem de sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Bir hayvanın kurban olabilmesi için koyun ve keçi için 1, sığır ve manda için ise 2 yaşını doldurmuş olması gerektiğini belirten Önal, koyunlarda istisnai bir durum olduğunu da ekledi. 6 aydan büyük ve bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli ve cüsseli olan koyunların da kurban edilebileceğini söyledi.

İsa Önal, "Koyunlar için istisnai durum söz konusu olup; 6 aylıktan büyük olmak şartı ile bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli ve cüsseli olan koyunlar da kurban edilebilmektedir. Kurban edilecek bir koyunun bir yaşını doldurmuş olması gerekirken, sığır ve mandanın ise iki yaşını tam doldurmuş olması gerekmektedir. Bunu da hayvanın dişlerinden anlamak mümkündür. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz," dedi.

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek bazı hususlara değinen Önal, "Kurbanlık almadan önce, kurbanın duruşunun canlı olup olmadığına bakılır. Herhangi bir hastalığının olup olmadığını ağız ve burnundan akan salyadan anlayabiliriz; bu durumda besi hayvanın durumunun iyi olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kurbanlık hayvanın cildinde yara, bere olmamalıdır. Tüyleri parlak, düzgün ve yatık olmalı. Kurban edilecek hayvan geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir, bu da hayvanın sağlıklı olduğu anlamına gelir. Gebelik durumu olabileceğinden dişi hayvan seçmemeye özen gösterilmelidir. Kurbanlık hayvanın çok zayıf olmaması gerekir ve kurbanlığın neyle beslendiği oldukça önemlidir fakat bunu anlamak çok kolay değil," diye konuştu.isa-onal.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78