• BIST 9079.97
  • Altın 2325.333
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9323
  • İzmir 16 °C
» »

Bursalı ´Aquila´ Ankara´da

Bursalı ´Aquila´ Ankara´da
ALMAN UÇAK FABRİKASI AQUİLA’YI SATIN ALARAK TÜRKLEŞTİREN BURSALI GÖKÇEN GRUBU, ‘A-211’ KUYRUK NUMARALI İLK UÇAĞI ANKARA’YA İNDİRDİ.

BURSA - Alman uçak fabrikası Aquila’yı satın alarak Türkleştiren Bursalı Gökçen Grubu, ‘A-211’ kuyruk numaralı ilk uçağı Ankara’ya indirdi. TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’de uzmanlar tarafından incelenen Aquila marka eğitim uçağı, TUSAŞ-TAI Genel Müdürü Dr. Temel Kotil ve Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Köksal Liman’dan tam not aldı. Gökçen Grubu’na bağlı B Plas şirketinin Üst Yöneticisi Celal Gökçen’le birlikte Aquila’yı yetkililere tanıtan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tramvay ve metrobüsün ardından Bursa’yı havacılıkta da üretim merkezi haline getirmek istediklerini söyledi. TUSAŞ-TAI Genel Müdürü Temel Kotil ise, Aquila’nın kendi klasmanında dünyanın en hafif en ucuz ve en yakışır uçağı olacağına inandığını ifade etti. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gökçen Grubu Üst Yöneticisi Celal Gökçen ve yetkililerle birlikte TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ Genel Müdürü Dr. Temel Kotil’i ziyaret etti. Kahramankazan’daki şirket merkezinde gerçekleşen ve Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Köksal Liman’ın da yer aldığı ziyarette, Gökçen Grubu’na bağlı B Plas şirketi tarafından Almanya’da üretilen Aquila marka yerli eğitim uçağı masaya yatırıldı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yerli uçak Aquila’nın Almanya’dan uçarak Türkiye’ye geldiğini ifade etti. Tramvay ve metrobüs üretiminde merkezler arasına dahil olan Bursa’nın Gökçen Grubu’nun uçak fabrikası yatırımıyla birlikte havacılık alanına da girdiğini belirten Başkan Altepe, son olarak 100 kişilik Alman mühendis grubunun Aquila’nın geliştirilmesi için mevcut kadroya ilave edildiğini ifade etti. Şirketin şu anda 200 uçak ürettiğini ve banttan çıkan araçların dünyanın her bir bölgesinde eğitim uçuşları için kullanıldığını söyleyen Başkan Altepe, “Daha çok eğitimde kullanılan bu uçakların yaygınlaştırılması konusunda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. B Plas bu konuda yatırımlar yapıyor. Bir yandan uçak üretirken bir yandan da mühendislik firması satın aldı. Artık 100’ün üzerinde mühendis sadece bu konu için çalışıyor” dedi. TAI’nin uçak üretimi konusundaki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini vurgulayan Başkan Altepe, bu hedef doğrultusunda ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade etti. TUSAŞ-TAI Genel Müdürü Dr. Temel Kotil ve ekibiyle Bursa’nın özellikle havacılık alanında pilot eğitim merkezi olması yolunda görüş alışverişinde bulunduklarını da söyleyen Başkan Altepe, “Yunuseli Havaalanı’nı harekete geçirirsek, orası sivil havacılık ve pilot eğitimi konusunda önemli bir merkez olacak. Türkiye’de 100 binin üzerinde pilot açığı var. Mevcut çalışmalar çok yetersiz. Birçok konuda öncüyüz, bu konuda da öncü olabiliriz. Bunun peşindeyiz. İnşallah hedeflerimize ulaşırız” diye konuştu. 

TUSAŞ-TAI Genel Müdürü Dr. Temel Kotil ise, Aquila’nın alanında dünyanın en hafif en ucuz ve en yakışır aracı olacağına inandığını ifade etti. Türkiye’de uçak üreten şirketlerin yeni yeni çıkmaya başladığını hatırlatan Dr. Kotil, Almanya’da uçak fabrikası satın alarak bu sektöre adım atan Gökçen Grubu’nu kutladı. Aquila’nın gerçekleşen satın almayla birlikte artık bir Türk olduğunu belirten Dr. Kotil, “İnşallah binlerce satar. Hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu. 

TUSAŞ-TAI Genel Müdürü Dr. Temel Kotil, Bursa’yı teknoloji alanında Türkiye’nin önde gelen kentleri arasına sokan Başkan Altepe’ye de teşekkür etti. Başkan Altepe’nin faaliyetlerini takip ettiklerini ve sadece bir belediye başkanı olarak görmediklerini ifade eden Dr. Kotil, “Teknolojik olarak kendileri Bursa’da birçok şeyi tetiklediler. Bu bana şunu hatırlatıyor: Osmanlı’nın kuruluşunda Bursa çok büyük yük taşıdı. ‘İpekyolu’ndaki ticaretten dolayı o dönemki finansmanla Osmanlı kuruldu’ deniyor. Onunla Trakya’ya Avrupa’ya geçilerek, buralar Bursa’nın parasıyla Türkleştirildi. Bursa’nın parasıyla inşallah bu uçak da uçacaktır” ifadelerini kullandı. 

Gökçen Grubu Üst Yöneticisi Celal Gökçen de, üretim faaliyetlerini ileriye dönük geliştirmek istediklerini söyledi. Aquila’nın satın alınmasının ardından bu iş için 100 Alman mühendisinin ekstra olarak kadroya dahil edildiğini vurgulayan Gökçen, “Bununla ileriye dönük adımlar atmak istiyoruz. Bu konuda TAI’nin de tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

İzlenme: 8741
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78