• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 18 °C
» »

Manisa Lalesi İle İlgili Çalışmak Üzere Protokol İmzaladı

Manisa Lalesi İle İlgili Çalışmak Üzere Protokol İmzaladı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü arasında, “Manisa İli Sınırları İçinde Doğal Yayılış Gösteren Manisa Lalesi (Tulipa orphanidea L.) Türünün Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi” hakkında işbirli

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü arasında, “Manisa İli Sınırları İçinde Doğal Yayılış Gösteren Manisa Lalesi (Tulipa orphanidea L.) Türünün Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi” hakkında işbirliği protokolü imzalandı.

Tören MCBÜ Rektörlüğünün ev sahipliğinde, Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç, Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil, Spil Dağı Milli Park Müdürü Mustafa Kandırmış ile Projen Yürütücüsü ve MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Şık’ın katılımı ile gerçekleşti.

İmza töreninden önce protokole konu olan çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Levent Şık, 2015 yılında yine aynı işbirliği çerçevesinde Manisa İl Şube Müdürlüğünce yaptırılan “Manisa Lalesi (Tulipa orphanidea L.) Tür Eylem Planı”nın hazırlanması sırasında farklı morfolojilere sahip lale bireylerine rastladıklarını, bu farklılıkların genetik düzeyinin belirlenmesi için bu çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, yönetim anlayışı olarak üniversitenin Manisa kentini ilgilendiren tüm konuların içinde yer almasını çok önemsediklerini ve bu tür işbirliklerinin artarak devam etmesini arzu ettiklerini ifade etti. Tüm akademisyenlerin bu anlamda destekçisi olduklarını ve öğretim üyelerinin MCBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi aracılığı ile kendi şirketlerini kurarak bilgi ve deneyimlerini kentin ihtiyaç sahipleriyle paylaşabileceklerinin altının altını çizdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmin Bayrak ise, Prof. Dr. Kemal Çelebi’nin göreve gelmesinden bu yana gerek bilimsel, gerekse kültürel ve sanatsal etkinlikler çerçevesindeki paylaşımları ile üniversitenin kente daha da yakınlaştığının farkında olduklarını ve bunun kurumu açısından olduğu kadar, diğer kurumlar ve kamuoyu tarafından da takdirle izlendiğini ifade etti. Protokolü imzalanmakta olan bu çalışmanın, 2015 yılında Manisa İl Şube Müdürlüğünce yaptırılan Manisa Lalesi Tür Eylem Planı sırasında tespit edilen, il sınırları içinde yayılış gösteren lale popülasyonları arasındaki benzerlik ve farklılıkların genetik yönden araştırılmasının, gelecekte yeni işbirliklerinin de önünü açacağına inandığını söyledi.

Daha sonra Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol uygulanmak üzere Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil’e teslim edildi.

Protokole göre çalışma, 180 günlük bir iş takvimi içerisinde gerçekleştirilecek ve giderlerinin tümü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa İl Şube Müdürlüğü tarafından karşılanacak. Farklı lale popülasyonlarının bulunduğu alanlarda müdürlük imkanları ile ve ilgili müdürlük personelinin katılımı ile arazi çalışmaları düzenlenecek. Arazi çalışmalarında farklı popülasyonlardaki bitkilerden yaprak örnekleri alınacak ve örnekler üzerinde DNA analizleri gerçekleştirilecek.  / EGE BASIN GRUBU

İzlenme: 6636
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78