• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İzmir 25 °C

Püfür Püfür Enerji

Püfür Püfür Enerji
Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok gelişmiş ülke, Denizüstü (Offshore) Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) ile temiz enerji kaynaklarını çeşitlendiriyor.

Püfür Püfür Enerji 

Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok gelişmiş ülke, Denizüstü (Offshore) Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) ile temiz enerji kaynaklarını çeşitlendiriyor. Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği (WindEurope) verilerine göre, Avrupa ülkelerinde Offshore RES kurulumu geçen yıl %38 artarak 22 bin 72 MW’a ulaşırken, 3 bin 627 MW kapasiteli 502 rüzgâr türbini devreye alındı.  

Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olan Türkiye ise Offshore RES kurulumunda sıfır noktasında. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Stratejik Planı’nda 10 bin MW olarak açıklanan Türkiye Offshore RES potansiyeli, WindEurope verilerine göre en az 32 bin MW’a karşılık geliyor. 

Wındbaba’da Ayrı Bir Eğitim Başlığı 

Rüzgâr enerjisi sektöründe online eğitim ve belgelendirme fırsatı sunan Windbaba, Türkiye’nin bu alandaki eksikliğini giderici ihale süreçlerinin zaman kaybedilmeden tamamlanması gerektiğini savunuyor. 

Windbaba Stratejik Çözüm Ortağı ve Akredite Kobi Danışmanı Bülent Yüce, 2018 yılında Saros Körfezi, Gelibolu ve Kıyıköy için çıkılan bin 200 MW’lık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatarak, “Halen 93 bin MW olan kurulu gücümüzün üçte birini sadece Offshore RES’lerden elde edebiliriz. Dünyanın en büyük petrol şirketlerinin bile son yıllarda Denizüstü RES projelerine yatırım yaptıklarına tanık oluyoruz. Windbaba eğitimlerinde de Offshore RES kurulumlarına özel bir önem veriyoruz. Bu santrallerin çelik kule üretimlerinin eğitimi için ayrı bir başlık açmış durumdayız. Sektöre adım atmak isteyen profesyonellerin sıfır noktasında olduğumuz bu alana dikkat çeken bir ilgileri olduğunu gözlemliyoruz…”

“Ciddi Bir İhracat Geliri Elde Edebiliriz”

Offshore santrallerin karadaki türbinlere göre çok daha kolay inşa edilebildiğini ve mülkiyet sorunu olmayan alanlarda kurulduğunu kaydeden Yüce, Asya-Pasifik bölgesinde ivmelenen yatırımlar sonucunda 2030 yılında küresel offshore RES kurulu gücünün 234 bin Megevat’a ulaşacağı bilgisini verdi. 
Türkiye’de kurulu rüzgâr enerjisi sektörünün, bu üretimleri rahatlıkla yapabilecek imkân ve kabiliyete sahip olduğunu vurgulayan Bülent Yüce, şu değerlendirmeyi yaptı: “Avrupa kıtası Denizüstü RES’lerin en büyük pazarı olmaya devam ediyor. Fransa 2035’e kadar 14 nükleer santralini devreden çıkararak, en az 8 bin MW Denizüstü RES devreye alma kararı aldı. Türkiye olarak bu gerçeği çok iyi okumamız gerekiyor. Rüzgâr enerjisinde son 15 yılda aldığımız mesafe ile tüm dünyanın dikkatini çekiyoruz. Bu ivme ile ülkemiz; santrallerin kule, kanat, türbin ve aksamlarını üreten çok nitelikli bir sanayi koluna da kavuştu. Altyapımız ile kendi santrallerimizin üretimlerini yaparken, Avrupa ve Uzakdoğu’dan gelecek talebe de karşılık vermemiz ve katma değeri yüksek üretimle ülkemize yüklü miktarda döviz kazandırmamız mümkün.” 

 Çin Ve Danimarka’nın Başarısı

Çin, küresel Offshore RES pazarında hızla yükselen bir ivmeye sahip. 2030 yılına kadar 52 bin MW kurulu gücü devreye alacak Çin, bu alanda dünyada liderliğine sahip olacak. 

Danimarka ise dünyadaki denizüstü RES’lerin yüzde 75’ine ev sahipliği yapan Avrupa kıtasında dikkat çeken bir başarıya imza atıyor. Ülkede geçen yıl elektrik üretiminin yüzde 47'si sadece rüzgâr enerjisi santrallerinden elde edilirken, bu üretimin yüzde 18’i denizüstü santrallerden sağlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78