• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İzmir 7 °C

Ülkemizde beslenme yanlışları var

Ülkemizde beslenme yanlışları var
Prof. Dr. Göksungur, “ Ramazan bitişinde aradaki dengeyi sağlamak adına sabah kahvaltılarının ve öğle yemeklerinin kuvvetli bir şekilde yapılması, akşamın ise buna nispeten daha hafif bir öğünle kapatılması tercih edilmelidir”

ÜLKEMİZDE BESLENME YANLIŞLARI VAR               
                              
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yekta Göksungur, ramazan ve sonrasında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri Ege Ajans muhabirlerine anlattı.

Her şeyden önce dengeli beslenilmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Göksungur, “Hiç yağ, karbonhidrat, şeker veya protein almayayım; tek yönlü besleneyim mantığı yanlıştır. İnsanın beslenme konusunda kendine yaptığı en büyük yanlış, bunlardan birini eksik alarak beslenmeye çalışmasıdır. Çünkü vücudun bu besin elementlerinden hepsine ihtiyacı vardır. En doğrusu, bütün bu elementlerin hepsini çok aşırıya kaçmadan dengeli bir şekilde almaktır” dedi.

MİDEYİ ZORLAMAMAK LAZIM

Ramazan ayında iftar açarken aşırı yemek yemenin yanlışlığından bahseden Prof. Dr. Yekta Göksungur, “ İftarı açarken çok aşırı yemek yemek ve üzerine bir de tatlı tüketerek mideyi zorlamak yanlıştır ve kilo alımına sebebiyet verir. Şekere tabi ihtiyaç var ancak bunu tatlıdan almak yerine yediğimiz pirincin içinde bulunan nişastadaki glikozdan ya da meyvelerden almak daha doğru olacaktır. Gece tatlıya bu şekilde yüklenmek ve sonrasında herhangi bir aktivite yapmamaktan kaynaklı olarak kilo alımı artacaktır” diye konuştu.

Ramazan ayından normal yemek düzenine geçiş aşamasında dikkat edilmesi gerekenlerden de söz eden Prof. Dr. Göksungur, “ Ramazan bitişinde aradaki dengeyi sağlamak adına sabah kahvaltılarının ve öğle yemeklerinin kuvvetli bir şekilde yapılması,  akşamın ise buna nispeten daha hafif bir öğünle kapatılması tercih edilmelidir. Bunun haricinde, ülkemizde bazı beslenme yanlışları var. Bizim ülkemizde beslenme adına yapılan en büyük hata, akşama kadar vücudun aç bırakılıp ardından yenilen öğünde birden yemek yüklemesi yapılmasıdır.  Bu durum tam tersi olmalı ve akşam yemeklerinin mutlaka hafif yemekler ile yapılması gerekmektedir” dedi. Sıla Tekin- Mert Yasin Alpdündar-Tanju Güler (Ege Ajans)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78