• BIST 9900.25
  • Altın 2873.736
  • Dolar 34.0998
  • Euro 38.0886
  • İzmir 26 °C
» »

Başbakan Yıldırım, Türkiye-Afrika Ekonomi İş Forumu gala yemeğinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, Türkiye-Afrika Ekonomi İş Forumu gala yemeğinde konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, "Afrika ile ticaretimiz, son yıllarda önemli ölçüde arttı. Çok değil bundan 10 yıl önce 6-7 milyar dolar arasında toplam ticaretimiz varken, şu anda 18 milyar dolara yaklaşmış vaziyette. Tabii ki bu gerçek potansiyeli yansıtmıyor

Yıldırım, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu gala yemeğindeki konuşmasında, 54 ülke, 1 milyar 100 milyona yakın nüfustan oluşan, yıllık 2,2 trilyon dolarlık gayrisafi hasılaya sahip ve ortalama yüzde 5,6 büyüyen Afrika'yı, "geleceği olan bir kıta" şeklinde tanımladı.

Türkiye-Afrika ilişkilerinin, Batı dünyasının, gelişmiş ülkelerin Afrika ile olan ilişkilerinden çok farklı olduğunu dile getiren Yıldırım, "Tek taraflı menfaat ilişkisi, bizim geleneğimizde de geçmişimizde de yoktur. Biz, iş birliği yaptığımız, beraber çalıştığımız uluslarla, ülkelerle uzun vadeli yol arkadaşlığı yaparız, beraber kazanırız, beraber kaybederiz, beraber seviniriz, beraber üzülürüz. Menfaat iş birliği, bizim geleneğimizde yoktur, kazanacaksak birlikte kazanalım, kazanmayacaksak birlikte kazanmayalım." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, özellikle son 10 yılda Türkiye'nin Afrika ile her anlamda ilişkilerini geliştirdiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun olmazsa olmazı ulaşımdır. Önce ulaşım altyapısında havacılıkla başladık işe. Afrika kıtasına, sadece kuzey Afrika'ya 4 noktaya uçuş yapılırken, bugün 31 Afrika ülkesine 50'den fazla uçuş gerçekleştiriyoruz. Bu çok önemli bir şey. Eskiden Afrika'da bir ülkeye gitmek için Avrupa'ya giderdiniz, Avrupa'da 1 gece geçirirdiniz, uçağı beklerdiniz. Ondan sona 2 gününüz en az yollarda geçerdi, perişan bir vaziyette ve verimli bir çalışma yapamadan geri gelirdiniz. Bir kere bunu ortadan kaldırdık, bugün sadece Afrika'ya değil, dünyanın 283 noktasına erişimi olan küresel bir havayolu şirketimiz var, THY."  

Türkiye'nin havacılıkta, taşımacılığın yanı sıra havaalanı yapımında da büyük mesafe katettiğini dile getiren Yıldırım, Türkiye'de bütçe kaynakları dışında alternatif finansman yöntemiyle havaalanlarının yapılmasının, Türk modeli olarak bugün dünyaca bilinen bir iş yapma şekli olarak güncelliğini koruduğunu anlattı.

Yıldırım, Türkiye dışında da birçok ülkede Türk müteahhitlerin, iş adamlarının yap-işlet-devret modeliyle havaalanları yaptığını, işlettiğini, bu modelde bütçe imkanlarının el vermediği durumlarda yatırım için kaynak üretilerek, altyapının bu eksikliğinin giderildiğini söyledi. 

HAVA TAŞIMACILIĞI İLE BAŞLAYAN ULAŞIM KOLAYLIĞI, TİCARİ İLİŞKİLERE DE YANSIDI

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye-Afrika ilişkilerinde özellikle hava taşımacılığı ile başlayan ulaşım kolaylığının, ticari ilişkilere de yansıdığına değinerek, "Buna uygun olarak Afrika ile ticaretimiz, son yıllarda önemli ölçüde arttı. Çok değil bundan 10 yıl önce 6-7 milyar dolar arasında toplam ticaretimiz varken, şu anda 18 milyar dolara yaklaşmış vaziyette. Bu yeterli mi? 1 milyar nüfus, 2,2 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklük, dünyanın yüzde 24 karasal parçasına, yüzde 6 büyüme gerçekleştiren bir kıtadan bahsediyoruz. Tabii ki bu gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Türkiye ile Afrika arasındaki gerek ekonomik potansiyel, gerekse yatırım imkanları bunun çok çok üzerinde. İşte bu ve buna benzer toplantılar, bu potansiyelin ortaya çıkmasını ve daha da geliştirmesini sağlıyor, buna bir fırsat oluşturuyor." diye konuştu.

Türk müteahhitlerinin Afrika kıtasındaki doğrudan yatırım tutarlarının 60 milyar doları aştığını kaydeden Yıldırım, yatırımlardaki bu artışta üstlendiği iddialı projelerle takdir kazanan müteahhitlik sektörünün öneminin altını çizdi. 

Yıldırım, dünyada 104 ülkede 300 milyar doların üzerinde iş hacmine ulaşan Türk müteahhitlik sektörünün, dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik şirketinin bulunduğu listede 43 firmasıyla yer aldığını belirterek, "Engin tecrübeleri ve kaliteli hizmetleriyle Afrikalı dostlarımız imkan tanındığı takdirde yatırımcılarımızın, müteahhitlerimizin kıtanın ihtiyacı olan altyapılarının, üstyapılarının geliştirilmesinde önemli katkı sağlayacağına hiçbir tereddüt yoktur." dedi.

Afrika'da faaliyet gösteren firmaların büyük çoğunluğunun KOBİ'ler olduğuna değinen Yıldırım, "Bu firmalar, tecrübelerini arazide doğrudan muhataplarıyla paylaşmakta ve bölgenin ekonomisinin, istihdamının, üretiminin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Afrika ekonomisinin sağlıklı bir şekilde gelişimi, istihdam oluşturulması, gelir dağılımındaki dengenin daha da iyileştirilmesi, kadın ve genç girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ'lerin genel ekonomi içerisindeki payının daha da artırılmasıyla mümkün olacaktır. Afrika ülkelerinde kamu ve özel sektörün kapasite gelişimine özel bir önem veriyoruz. İlgili bakanlıklarımız, kurumlarımız, Afrikalı muhataplarıyla bu anlamda her türlü iş birliği ve tecrübe paylaşımını gerçekleştirmektedir. Ülkemizce Afrika ülkelerinde sosyal sorumluluk projelerine de TİKA marifetiyle katılıyor ve birçok anlamlı projeyi gerçekleştiriyoruz."

Başbakan Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Afrika ülkelerindeki öğrencilere burs konusunda son yıllarda önemli kontenjanlar ayırdıklarını ifade ederek, 2014-2015 yılları arasında bin 80, 2015-2016 yılları arasında bin 239 burs tahsisi gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bu sayının 2016-2017 akademik yılında bin 75'i sahra altı ülkeleri olmak üzere bin 312 rakamına ulaştığını aktaran Yıldırım, şöyle dedi:

"Bursiyerlerin gelecekte Afrika-Türkiye ilişkileri bakımından birer dostluk elçisi olacağını unutmamalıyız. Ortaklığımızın ana bileşenlerinden birini de güvenlik oluşturuyor. Zira güvenliğin olmadığı yerde sürdürülebilir bir kalkınmanın gerçekleşmesi de mümkün değildir. Ayrıca terörizm ve sınır aşan suçlar, uluslararası iş birliği ve dayanışmayı gerektiren önemli konulardan biridir. Türkiye olarak, Afrikalı dostlarımıza her türlü desteği vermeye hazırız. 2016 Haziran ayına kadar Afrika ülkelerinden toplam 3 bin askeri personele eğitim sağladık. 1991'den bu yana Türk Polis Akademisinden bin 165 polis amiri 4 yıllık eğitimini tamamlayarak, ülkelerine dönmüş ve görev almışlardır. Afrika Birliğine her yıl sağlanan maddi destek çerçevesinde, Afrika barış ve güvenlik mimarisine katkıda bulunuyoruz. Türkiye olarak, kıtadaki 9 Birleşmiş Milletler Barışı Koruma Misyonundan 7'sine personel ve finansal destek sağlıyoruz."

BU ALÇAK TERÖR ÖRGÜTÜ TÜRKİYE'NİN DIŞARIDAKİ İMAJINA DA ZARAR VERDİ

Başbakan Yıldırım, konuşmasında, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine de değinerek, girişiminin hiçbir ülkenin terörden ari olmadığını gösterdiğini kaydetti. Yıldırım, bu darbe girişimiyle terörün sınır aşan doğasına bir kez daha şahitlik edildiğini dile getirdi. Salonda 15 Temmuz'da yaşananlara ilişkin belgesel film gösterildiğini hatırlatan Yıldırım, şöyle dedi:

"Belki Türkiye'ye gelmeden, olaylara dışarıdan baktığınız zaman farklı düşünceniz olabilir ama darbeden sonra geçen süre içinde bütün ziyaretçilerimiz, bütün dostlarımız duyduklarıyla gördüklerini kıyaslayarak işin nasıl anlatıldığı değil nasıl olduğu konusunda çok daha keskin kanaatlerle memleketlerine dönmüştür. Maalesef bu alçak terör örgütü Türkiye'nin huzuruna, güvenliğine, istiklaline zarar vermekle kalmamış, Türkiye'nin dışarıdaki imajına da zarar vermiştir. Bu terör örgütünün yaptıklarının sadece Türkiye'yle sınırlı olduğunu düşünürseniz, büyük yanılgı içinde olursunuz. 160 civarında ülkede faaliyeti olan bu küresel terör örgütü, ülkelerinizde gelecekte sizin için potansiyel bir tehdit olduğunu asla hatırınızdan çıkarmamanız ve gereken tedbirleri vakitlice alıp böyle bir belayla yüzleşmek zorunda kalmayın. Darbe girişiminin ardından siz değerli dostlarımızın halkımıza ve hükümetimize verdiğiniz destek ve dayanışmadan dolayı da bir kez daha hepinize çok teşekkür ediyorum. Bu girişimin bünyesinde bulunan eğitim, yardım, iş dernekleri kılığı altında faaliyet gösteren birçok kuruluş sizin ülkelerinizde de var. Bunu da biliyoruz. Bu örgütün yerleştiği ülkelerin istikrarını, güvenliğini de zamanla tehdit edeceğini göz ardı etmeyin, bunu daha önce de ifade etmiştim. O bakımdan örgütle bağlantılı iş adamları, örgütün illegal faaliyetlerine finansal destek sağlamaktadır. Bu itibarla örgütün kıtadaki varlığına son verilmesi istikametinde var olan desteğinizin artarak devamını bekliyoruz. Emin olun ki bu küresel terör örgütü herkes için bir tehdittir. Asla bunları aranızda barındırmayın."

Forumun bugün ufuk açıcı toplantılara ev sahipliği yaptığını ifade eden Yıldırım, toplantıların ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi adına önemli bir mesafe kat ettireceğine inandığını dile getirdi. Yıldırım, konukları İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti de kaydederek, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

İzlenme: 8045
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78