• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İzmir 27 °C
» »

Ege’nin Kırkpınarı Helvacı’da Başpehlivan Mehmet Yeşil Yeşil Oldu

Ege’nin Kırkpınarı Helvacı’da Başpehlivan Mehmet Yeşil Yeşil Oldu
Aliağa Belediyesi’nin bu yıl 14’üncüsünü düzenlediği Geleneksel Helvacı Er Meydanı Yağlı Pehlivan Güreşleri, heyecan dolu müsabakalara sahne oldu

EGE’NİN KIRKPINARI HELVACI’DA BAŞPEHLİVAN MEHMET YEŞİL YEŞİL OLDU
 
Aliağa Belediyesi’nin bu yıl 14’üncüsünü düzenlediği Geleneksel Helvacı Er Meydanı Yağlı Pehlivan Güreşleri, heyecan dolu müsabakalara sahne oldu. Davulundan zurnasına, peşrevinden cazgırına, okunan manilerinden pehlivanların kıran kırana mücadelesine kadar Ata sporu yağlı güreşin her türlü güzelliği Aliağa’da yaşatıldı.
 
Ege’nin Kırkpınar’ı olarak bilenen Helvacı Er Meydanı Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde 400’ü aşkın pehlivanın er meydanına indi. Her yıl olduğu gibi bu yılda şölen havasında geçen yağlı güreşleri binlerce güreş sever ilgiyle izledi.
 
Türkiye’nin en ünlü başpehlivanlarının er meydanına indiği ve kol bağladığı yağlı güreşleri, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ile birlikte Aliağa Belediye Başkan Yardımcıları Mehmedali Özkurt, Gökhan Karataş, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi İrfan Aras, Aliağa Belediyesi Meclis Üyeleri, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aliağa İlçe Başkanı Abdürrahim Aydemir, Helvacı Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Doğru, Menemen Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Veli Kan, Kırkpınar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Ergül ve Çardak güreş ağaları Ramazan Güven ve Ahmet Acar takip etti.
 
‘Geleneksel Helvacı Er Meydanı Yağlı Pehlivan Güreşleri’ öncesinde Helvacı Mimar Sinan Camii İmam Hatibi Nurettin Tosun tarafından Kuran’ı Kerim Tilaveti okundu. Saygı duruşu ve hep bir ağızdan okunan İstiklal Marşı’nın ardından Helvacı Spor Kulübü Halk Oyunları Ekibi gösterileriyle başlayan güreşler hava kararıncaya kadar sürdü.
 
BAŞKAN SERKAN ACAR: “MALAZGİRT’TE ÇALDIRAN’DA, HELVACI’DA GÖR MEYDANI…”
Müsabakalar öncesinde katılımcıları selamlayan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Şair ne güzel söylemiş. ‘Şu yeryüzü er meydanı, gönül sevmez her meydanı, yüreksize yorgan döşek, koç yiğite ver meydanı, başbuğlar tuğ kaldıranda, atlar dizgin dolduranda, Malazgirt'te, Çaldıran'da, Sakarya'da gör meydanı’ Şair, Sakarya’da gör meydanı demiş. Ama bugün burada ben bunu şu şekilde değiştirmek istiyorum. ‘Malazgirt'te, Çaldıran'da, Helvacı'da gör meydanı’ Allah tüm pehlivanlarımıza güç kuvvet versin. Peygamberimizin sünnetini işliyorlar. Allah onlara sevap yazsın”
 
13 KATEGORİDE KIYASIYA MÜCADELE
Türkiye’nin en genç cazgırı Şerif Ali Esen’in sunumu eşliğinde gerçekleştirilen yağlı güreşler; Minik 1, Minik 2, Teşvik 1, Teşvik 2, Tozkopran, Ayak, Deste Küçük, deste Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta, Baş Altı ve Baş kategorilerinde yapıldı. Her dalda büyük çekişmelerin yaşandığı güreşleri izleyen katılımcılar zaman zaman zor anlar yaşadı. Kimi zaman hızını alamayan pehlivanlar,  er meydanının dışına çıkarak seyircilerin arasına daldı.
 
ER MEYDANLARINDA BİR İLK…
Zorlu müsabakaların yaşandığı Helvacı Er Medya’nı bu yıl bir ‘İlk’e de sahne oldu. Er Meydanlarında ilk defa ikiz kardeşler karşı karşıya geldi. Yapılan kura sonucu Turan ve İsmail

İzlenme: 7744
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78