• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İzmir 22 °C

Cennetin Kuşları Sayıldı

Cennetin Kuşları Sayıldı
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / İzmir'in Aliağa İlçesi'nde Güzelhisar deltası yakınındaki Plajlar mevkiinde bulunan Aliağa Kuş Cenneti, göçmen kuşların tercih ettiği önemli yerlerden biri haline geldi. 15 hektarlık doğal tuz gölü alanında

ALİAĞA KUŞ CENNETİ’NİN KIŞ MİSAFİRLERİNİN SAYISI BELİRLENDİ

ALİAĞA'DA SU KUŞLARI SAYILIYOR

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / İzmir'in Aliağa İlçesi'nde Güzelhisar deltası yakınındaki Plajlar mevkiinde bulunan Aliağa Kuş Cenneti, göçmen kuşların tercih ettiği önemli yerlerden biri haline geldi. 15 hektarlık doğal tuz gölü alanından oluşan Aliağa Kuş Cenneti'ndeki su kuşu sayısı yapılan gözlemlerle belirlendi. Gözlemlerde Aliağa Kuş Cenneti’nde 33 kuş türüne ve 991 kuşa rastlandı.

TÜRKİYE’DEKİ SU KUŞU SAYISI BELİRLENİYOR

Kış aylarında Türkiye’de kaç tür ve sayıda su kuşu bulunduğunun belirlenmesi için Üniversiteler ve STK’lar ve Kuş Gözlem toplulukları tarafından sayım çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında Aliağa Kuş Cenneti’nde kuş türleri ve sayıları belirlendi.

Doğa Derneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi (OMÜ), Kuzey Doğa Derneği, TRAKUŞ üyeleri ve kuş gözlem toplulukları 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında Türkiye genelinde başladıkları sulak alanlardaki su kuşlarını sayımının Aliağa kuş cenneti bölümündeki çalışmalar Aliağa Belediyesi’nin de desteğiyle tamamlandı.

33 KUŞ TÜRÜNE RASTLANDI

Aliağa Kuş Cenneti’nde yapılan gözlemlerde, Çamurcun, Flamingo, Suna, Kamış bülbülü, Gri balıkçıl, yeşilbaş, karabatak, şahin, Büyük ak balıkçıl, Karabaşlı martı, Kaşıkgaga, Fiyu, Küçük karabatak, Gümüş martı, Karagagalı sumru, Tepeli pelikan, Küçük ak balıkçıl, Küçük batağan, Tepeli toygar, Maskeli ötleğen, İspinoz, Saksağan, Kumru, Toygar, Sığırcık, Alakarga, Leş kargası  ve tanımsız 6 su kuşu türüne rastlandı.

BAŞKAN OĞUZ; “KUŞLAR İÇİN UYGUN YAŞAM ORTAMI”                   

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa Kuş Cenneti'nin, kuş türleri için bir çok kuş cennetinden daha uygun yaşam olanağı barındırdığını söyleyerek, “Yıllardır yapılan gözlemlerde 33 şu kuşu türü ve 991 kuş tespit edildi. Aliağa Plajlar mevkii, Kuş Cenneti ve Güzelhisar Deltası kuş türleri için adeta doğal bir cennet. Aliağa Belediyesi olarak Bu bölgenin çevreci bir anlayışla korunup geliştirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Alternatif hafta sonu tatili planlayan herkesi Aliağa'ya davet ediyoruz. Burası yakın bölgemizde ziyaret edilebilecek en güzel yerlerden biri” dedi.

ULUSLARARASI PROJENİN BİR PARÇASI

Aliağa Kuş Cenneti’nde sayım ve tür belirleme çalışmaları hakkında bilgi veren Doğa Derneği Kuş Gözlem Sorumlusu Evrim Tabur “Wetlands International (Uluslararası Sulak alanları Koruma Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonu olan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları ile elde edilen veriler tür koruma çalışmalarına, korunan alanlarının ilan edilmesine ve dünyadaki kuş popülasyonlarının izlenmesine rehberlik ediyor. Uluslararası su kuşu sayımlarının bir parçası olan bu sayımlar Kış Ortası Sukuşu Sayımları (KOSKS) adı altında gerçekleştiriliyor. Edirne'den Van'a, Mersin'den Sinop'a kadar pek çok sulak alanda gerçekleşecek sayılarla 35 ilde 75'den fazla alan sayılacak. bu sayımlar Doğa Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi'nin (OMÜ) hazırlayacağı değerlendirme raporu ile ilgili kurum ve kişilerle paylaşılarak kamuoyuna duyurulacak.” Dedi.

“KUŞLAR DOĞA KORUMADA ERKEN UYARI”

Kuş popülasyonlarının tabiat açısından önemine değinen Doğa Derneği Kuş Gözlem Sorumlusu Evrim Tabur, “Kuşları izlemek, onların sayılarındaki artışı ve azalışı tespit etmek doğa koruma açısından son derece önemli. Çünkü kuşlar aynı zamanda doğa koruma çalışmalarında erken uyarı sistemi işlevi görüyor. Bir alandaki her yıl aynı noktalarda yapılan sayımlar sonucunda bir türün sayısının azalması veya çoğalması o türün yaşam alanlarındaki değişim hakkında önemli ipuçları veriyor. Aliağa Kuş Cenneti’ndeki kuş sayısı ve tür çeşitliliği bizi çok memnun etti. Çalışmalarımıza destek veren Aliağa Belediyesine teşekkür ederiz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78