• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İzmir 16 °C

Her Unutkanlık Bunama Değil

Her Unutkanlık Bunama Değil
İzmir Üniversitesinde düzenlenen ‘Yaşlılık, Alzheimer ve Fizyoterapi’ konulu panelde, nüfusunun yüzde 8,2’si 65 yaş üzerinde olan Türkiye’nin

HER UNUTKANLIK BUNAMA DEĞİL

İzmir Üniversitesinde düzenlenen ‘Yaşlılık, Alzheimer ve Fizyoterapi’ konulu panelde, nüfusunun yüzde 8,2’si 65 yaş üzerinde olan Türkiye’nin, giderek daha yaşlı bir toplum haline dönüştüğü belirtilerek, günümüzde unutkanlık şikâyeti yaşayan herkesin bunamış olarak görülmemesi gerektiği de vurgulandı.

İzmir Üniversitesi Fizyoterapi Kulübü tarafından İzmir Üniversitesi Necdet Doğanata Sağlık Yerleşkesinde, ‘Yaşlılık, Alzheimer ve Fizyoterapi’ isimli bir panel düzenlendi. Günümüzde birçok insanın şikâyet ettiği unutkanlık ve Alzheimer konularına değinen Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Nil Tekin, Alzheimer’ın teşhisi zor bir hastalık olduğunu söyledi. Sanılanın aksine her unutkanlığın bunama belirtisi olmadığına da dikkati çeken Tekin, beyin işlevlerindeki yavaşlamaya bağlı olarak, belli ölçülerde unutkanlık olmasının ve karmaşık problemleri çözmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyulmasının doğal bir durum olduğuna vurgu yaptı.

ALZHEİMER’DAN NASIL KORUNURUZ?

Alzheimer hastalığından korunmak için alınabilecek önlemlerle ilgili çeşitli önerilerde bulunan ve Alzheimerlı hastaların tedavisi ile fonksiyonelliklerinin artırılmasında fizyoterapistlerin çok önemli roller üstlendiğini belirten Tekin, şunları söyledi: “Zihinsel olarak zorlayıcı ve ilginç aktivitelerle meşgul olun. Kademe kademe yeni bilgiler öğrenin. Beynin bilgi ve deneyimleri uzun süreli hafızaya kaydedebilmesi için yeterli bir uyku uyuyun. Stres, kişilerde dikkat, konsantrasyon ve hatırlamayı bozar, bu nedenle stresi azaltın. Fiziksel aktivitelerinizi sürdürün. Egzersiz yapın. Sosyal ilişkiler içerisinde olun. Araştırmalar geniş ve çeşitli sosyal ağ içerisinde olan kişilerin daha sağlıklı kaldığına işaret ediyor.”  

YAŞLILIK HASTALIK YA DA ÖLÜM SEBEBİ DEĞİL

Tıp ve teknolojide yaşanan gelişmeler ve eğitim seviyesinin yükselmesine bağlı olarak yaşam süresinin uzamaya başladığını anlatan Ege Geriatri Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sevnaz Şahin, Türkiye’de yaşam süresinin erkeklerde ortalama 79 kadınlarda ise ortalama 75 yıla çıktığını ifade etti. Sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğunu, yaşlanmanın hastalanmak için bir kriter olmadığını vurgulayan Şahin, “Eskiden yaşlılık bir hastalık olarak görülüyordu fakat yaşlılık sadece doğal bir yaşam süreci, tek başına hastalık ya da ölüm sebebi değil. Altında mutlaka başka nedenler de olmalı” diye konuştu. Tüm dünyada 65 yaş üzerindeki kişilerin yaşlı olarak kabul edildiğini belirten ve günümüzde Türk toplumunun yüzde 8.2’sinin 65 yaş üzerinde olduğunu hatırlatan Sevnaz Şahin, TÜİK’in 2015 yılı verilerine göre İzmir nüfusunun da yüzde 10,1’inin yaşlı olduğunu söyleyerek, Şahin, “Avrupa nüfusu Türkiye’ye göre daha yaşlı olmasına rağmen biz de artık yaşlı bir toplumuz. Bu nedenle geleceğe bakışımızı, planlarımızı, meslek seçimimizi ve çalışma alanlarımızı buna göre belirlemeliyiz” dedi.

EGZERSİZ HAYATA BAĞLILIĞI ARTIRIYOR

İzmir Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, yaşlı hastalarda iyileşme süreçlerinin gençlere göre daha uzun sürdüğüne, buna çeşitli faktörler ve kronik hastalıklar eklendiğindeyse, yaşlıların bakım ve tedavilerinin daha da zorlaştığına değindi. Özkeskin, yaşlıların yaşam kalitelerini artırmak için multidisipliner programlar olduğunu, burada hasta ailelerine de büyük iş düştüğünü dile getirerek, özellikle egzersiz çalışmalarının yaşlıların hastalıklara yakalanma riskini azalttığını, psikomotor becerilerini, dengelerini ve hayata bağlılıklarını ise artırdığını belirtti.

Açılış konuşmasını İzmir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Bakırhan’ın yaptığı ve öğrencilerin büyük ilgi ile dinlediği panelin moderatörlüğünü, Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Didem Karadibak ve Geriatrik Fizyoterapi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nursen İlçin üstlendi. Panel kapsamında, Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ege Geriatri Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sevnaz Şahin, ‘Yaşlılığı Tanıyor muyuz? Psikodrama Vasıtasıyla, Klişeler ve Gerçekler’, Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Nil Tekin, ‘Alzheimer’i Unutmayalım’, İzmir Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özkeskin ise ‘Yaşlılarda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’ konusunda sunum yaptı. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78