• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • İzmir 13 °C

Salgın Hastalıklar Karşısındaki Tek Silah Aşıdır

Salgın Hastalıklar Karşısındaki Tek Silah Aşıdır
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) aralıksız olarak aşının ve çocuklarımızı aşı ile korumanın önemini gündeme getiriyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) aralıksız olarak aşının ve çocuklarımızı aşı ile korumanın önemini gündeme getiriyor. Bu sene aşı haftasında aşının tarihçesine dikkat çeken AHEF, salgın hastalıklar karşısında aşının başarısını ortaya koydu.

Ülkemizde aşılama tarihi Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanıyor. 1885 yılında ise dünyada ilk defa çiçek aşısı uygulaması için Osmanlı İmparatorluğunda kanun çıkarıldı. Özellikle 2.Abdülhamit döneminde Pasteur’e maddi yardım ve Osmanlı’dan üç kişinin kendisinin yanına asistan olarak gönderilmesi teklif edildi ve gönderildi. Döndüklerinde, 1887 yılında, Kuduz Tedavi Müessesini kurdular. Bu kurum dünyada üçüncü doğuda ise ilk kuduz merkezi oldu ve kuduz aşısı ve daha sonraki yıllarda da difteri serumu üretti. Dünyada o dönemde olan gelişmeler çerçevesinde yine kuduz, difteri, sığır vebası, kızıl serumları ve tüberküloz aşıları üretildi ve halk sağlığını korumak amacıyla uygulandı. Aşı ve serum üretimi Kurtuluş Savaşı’nın zorlu çetin yıllarında da devam etti.

Büyük mücadeleler ile sürdürdüğümüz Kurtuluş Savaşı sırasında milli mücadelemizin ve irademizin en önemli kurumu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi 3 Mayıs1920’de ilk sağlık bakanı olarak Adnan Adıvar’ı seçti ve çıkardığı üç kanunla koruyucu sağlık hizmetlerini yürütebilmesi için hükümet tabipliği ve Sağlık Müdürlüklerini kurdu. Böylelikle insanlarımızı perişan eden salgın hastalıklarla mücadele devam etti. Bu yıllarda oluşturulan Hıfzıssıhha Enstitüsü gibi kurumlarda üretilen aşı ve serumlarla azimli, çalışkan hekimlerimiz bu salgın hastalıklarla Anadolu’nun dört bir yanında savaştı.

Cumhuriyetin ilanından sonra Dr. Refik Saydam döneminde “Tababet ve Şuabatları Sanatlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun” ve “Umumi Hıfzıssıhha Kanunu” ile yine 1961 yılında Sayın Nusret Fişek hocamızın 224 sayılı Sağlıkta Sosyalizasyon diye adlandırılan “Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Kanunu” gibi kanunlarla halkın sağlığının korunması ve aşılama çalışmalarının tüm ülkeye yayılması sağlandı.

Ülkemizde halen uygulamaya devam ettiğimiz Genişletilmiş Bağışıklama Programımızın yanı sıra yıllar içinde yaptığımız aşı kampanyaları ile örneğin 1983 yılından itibaren ülkemizde ve dünyada çiçek hastalığını, 1995 yılında Polio Aşı Günleri ve uzun yıllar devam ettirdiğimiz çalışmalar ile Polio (çocuk felci) hastalığını eredike ettik. 2005 yılında Kızamık Aşı Günleri gibi kampanyalarla da son derece başarılı sonuçlar elde ettik.

2010 yılından itibaren ülkemizde uygulamaya başladığımız aile hekimliği sistemi ile biz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarımızla birlikte bağışıklama çalışmalarımıza çok daha fazla önem vererek, son zamanlarda oluşan aşı kararsızlığı ve aşı karşıtlığı ilemücadele ederek, bebeklerimiz, çocuklarımız ile tek tek ilgilenerek, ailelerine ulaşarak aşılama oranlarımızda %97 gibi başarıyı yakaladık.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu gerek bebek ve çocuk, gerek erişkin yaş dönemi aşılamaları konusunda ülkemizde farkındalık oluşturmaya ve çalışmaya devam ediyor. AHEF konuyla ilgili açıklamasında, son yüzyılın halk sağlığı korunması açısından en önemli buluş olan aşıların bulaşıcı hastalıklara karşı en güçlü silah olduğunu vurguladı.

“Çocuklarımıza uyguladığımız aşılar sadece onların sağlığını korumakla kalmıyor ülkemizde ve hatta dünyada bulaşıcı hastalıkları yok etmemizi sağlayan en önemli araç olarak yer alıyor.Özellikle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen Korona Virüs salgını ile mücadele ederken insanlık yeni karşılaştığı bu virüse karşı aşı bulma beklentisi içindeyken aşıların ve bağışıklama çalışmalarının ne derece önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bağışıklama çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek. Dünya Sağlık Örgütü 2005 yılında 24-30 Nisan tarihlerini bu çalışmalara dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla Aşı Haftası olarak belirlemiştir. Ülkemizde de ne güzeldir ki bu tarihler Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramımızı kutladığımız haftayla birlikte Aşı Haftası olarak değerlendirilmektedir. Çocuklarına bir bayram hediye etmiş bir ülkenin hekimleri olarak ayrıca gururluyuz.”// EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com  

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78