• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 18 °C

Aliağa’da 1 Mayıs Coşkusu

Aliağa’da 1 Mayıs Coşkusu
İzmir’in Aliağa İlçesi’nde 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkusu yaşandı. Aliağa Emek Platformu tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlamaları öncesi işçiler Aliağa Petrol-İş Sendika binası önünde bir araya geldi.

ALİAĞA’DA 1 MAYIS COŞKUSU

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkusu yaşandı. Aliağa Emek Platformu tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlamaları öncesi işçiler Aliağa Petrol-İş Sendika binası önünde bir araya geldi. Burada toplanan çeşitli sendika ve sivil toplum örgütleri üzerinde ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Hazır Olda Değiliz Rahat da Durmayacağız’, ‘Taşerona Hayır’, ‘Çocuk İstismarına Hayır’, ‘İşçi Ölümlerine Son’ pankartları ile ‘İnadına Sendika’, Direne Direne Kazanacağız’, ‘Zorunlu Emeklilik İstemiyoruz’, ‘Yaşasın Emek Dayanışması’ yazılı dövizlerle İstiklal Caddesi üzerinden, Demokrasi Meydanına kadar yürüdü.

Aliağa Caddelerini şenlendiren işçiler; ‘Zafer Direnen Emekçinin Olacak’, ‘Birleşe Birleşe Kazanacağız’, İşte 1 Mayıs Alanlardayız’ sloganlarıyla sokakları inlettiler. Ellerindeki flama, Türk Bayrağı ve afişler ile renkli görüntüler oluşturan işçilerin yürüyüşüne vatandaşlar evlerinin balkonlarından, esnaflar da işyerlerinin önünden alkışlarıyla destek verdi.

PETROL-İŞ SENDİKA ALİAĞA ŞUBE BAŞKANI AHMET OKTAY: “1 MAYIS’IN ÖNEMİ HER YIL DAHA DA ARTMAKTADIR”

Aliağa Demokrasi Meydanı’nda toplanan kalabalık adına ilk konuşmayı Petrol-İş Sendika Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay Yaptı. 1 Mayıs’ın emeğin evrenselleştiği gün olduğunu belirten Oktay, “1 Mayıs biz işçilerin tüm dünyada birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Yıllardır sermaye tarafından, siyasi iktidarlar tarafından dünyanın her tarafından biz işçilere karşı yapılan saldırılara, mevcut kazanılmış haklarımıza karşı yapılan saldırılara dur demek için alanlardayız. 1 Mayıs’ın önemi bize göre her yıl daha da artmaktadır. Bu ülkede yaşananların hepsini biliyoruz. Çünkü bizler yaşıyoruz, bizlere yaşatılıyor. Yaşanan olumsuzlukların müsebbibi bizler değiliz. Bu ülkede bir 15 Temmuz hain darbe girişimi yaşandı. Ama biz hep şunu söyledik. Bizler, o hain darbe girişimine teşebbüs edenlerle asla yanyana gelmedik. Bundan sonra da gelmeyiz” dedi.

GENEL-İŞ SENDİKASI İŞYERİ TEMSİLCİSİ DOĞANŞAH AYDIN: “GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN ALANLARDAYIZ”

Oktay’ın konuşmasının ardından Genel-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Doğanşah Aydın, Aliağa Emek Platformu adına basın açıklamasını okudu. Aydın, okuduğu basın bildirisinde şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği üzere 1 Mayıs işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günüdür.1 Mayıs ülkemizde ve tüm dünyada biz emekçiler ve emeğine sahip çıkanlar tarafından coşkuyla kutlanmaktadır. Bizlere düşen görevde, emeğe karşı yapılan saldırıların hat safhaya ulaştığı bu dönemde 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma günümüzü her zamankinden daha fazla katılım ve coşkuyla alanlarda kutlamaktır. Biz emekçileri siyasi çıkarları uğruna bölmeye çalışanlara inat, işimize, aşımıza, ekmeğimize, alın terimize ve geleceğimize sahip çıkmak için 1 Mayıs'ta alanlardayız...

1886'da Amerika'nın Chicago kentinde günde 12 saat ve haftada 6 gün çalıştırılan işçilerin, günde 8 saat çalışma ve kölelik düzenine hayır talebiyle başlattıkları eylem sonucunda onlarca emekçi hayatını kaybetmiştir Bunun üzerine 21 Temmuz 1889 tarihinde toplanan Uluslararası Enternasyonal Işçi Kurultayında 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü ilan edilmiş ve tüm dünyada, emekçiler tarafından 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak günümüze kadar kutlanmıştır. Ülkemizde ise; ilk kez Osmanlı döneminde 1905 yılında İzmir’de kutlanmıştır. Daha sonrada 1909 yılında Üsküp'te kutlanmıştır. Ülkemiz işgal altında olmasına rağmen 1920-1921 yıllarında 1 Mayıs'ta işçiler İstanbul’da Bağımsız Türkiye pankartları taşıyarak 1 Mayıs'ı kutlamışlardır.

Günümüzde ise emeğe karşı yapılan saldırıların hat safhaya ulaştığını hep beraber hissediyor ve yaşıyoruz. Onun içindir ki 1 Mayıs'ın önemi her geçen yıl daha da artmaktadır.

Eğitimin özelleştirildiğini, sağlığın özelleştirildiğini hep beraber görüyoruz. Sosyal devlet anlayışından uzaklaşarak eğitim ve sağlık alanında yarattıkları rant yandaş sermayelerin tekeline peşkeş çekilmektedir. Ağır ve tehlikeli sanayi ile donatılmış bölgemizde tam teşekküllü meslek hastalıkları hastanesinin bir an önce inşa edilmesi talebimizi bir kez daha buradan haykırıyoruz!

Ayrıca 15 Temmuz süreciyle başlatılan Ohal'in yedinci kez uzatılması da manidardır. Toplumsal barışa yoğun ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Ohal koşullarından faydalanarak sermayenin ve siyasi iktidarın biz emekçiler üzerindeki baskıları her geçen gün daha da artmaktadır. Bir an önce Ohal'in kaldırılmasını bir kez daha bu meydandan talep ediyoruz.

Cumhuriyetimizin kaleleri olan Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinden bir an önce vazgeçilmesini belirtmek istiyoruz. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi sadece sanayiye değil ülke tarımına ve hayvancılığına vurulan bir darbedir. Ohal'in uzatılması milli sorumluluktur diyen zihniyet, Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine gelince neden bu ülkenin milli sanayisine, milli ekonomisine, milli tarımına ve milli hayvancılığına vurulan darbedir diyemiyorlar? Sizin için milliyetçilik bir çıkar unsuru mudur? İş cinayetlerine gelince 2017 yılında toplam 2006 emekçi iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdi.2018'in ilk 3 ayında ise 394 işçi hayatını kaybetti. Peki, neden devlet olarak, ülkeyi yönetenler olarak gerekli yaptırımlar uygulanmıyor. İş cinayetlerinin yüzde 98 önlenebilir diyen devletin resmi birimleri, 6331 sayılı ISIG Kanununda neden bu konuda gerekli değişiklikler yapmıyor? Ayrıca iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yine % 98'i örgütsüz, sendikasız, kuralsız çalıştırılan taşeron elemanlarıdır? Neden örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmıyorsunuz? Neden Taşeron sistemine son verilmiyor? Neden Konfederasyonlar bu konuda sessiz kalıyor, yoksa siyasi iktidarlarla çıkar ilişkileriniz mi var?

Arıca emekli maaşı bağlanma oranlarındaki düşüşten dolayı 12 milyon emekli yurttaşımızın gelir seviyesi açlık sınırının altında kalmıştır. Bunun içindir ki emekli yurttaşlarımızın ekonomik mağduriyetlerinin giderilmesini bir kez daha buradan talep ediyoruz. Değerli emekçi kardeşlerim 1 Mayıs emeğin evrenselleştiği gündür. Onun içindir ki, dünyanın her yerinde tüm emeklilerin taleplerini haykırdığı gündür.

Bundan dolayıdır ki, emeğin evrenselleştiği 1Mayıs'ta; Emeğe ve emekçiye yapılan saldırılara dur demek için. Kıdem tazminatlarımızı gasp etmeye çalışanlara dur demek için. İş cinayetlerine hayır demek için taşeronlaşmaya ve kölelik düzenine hayır demek için, emekçilerin çıkarı savaşta değil barıştadır. Toplumsal barış ve huzurun sağlanması için. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için, 12 milyon emeklinin mağduriyetlerinin giderilmesi için. Ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükünün kaldırılması ve vergi adaletsizliğinin giderilmesi için, kadına karşı şiddetin son bulması için. İş yerlerimizde baskı, taciz ve mobbinge dur demek için, hırsızlık, yolsuzluk ve yoksulluğa dur demek için. Emeğe ve emekçiye yapılan saldırılara dur demek için, daha nitelikli sağlık hizmeti için, temiz ve yaşanabilir bir çevre için, ağıtım sistemindeki haksız uygulamaların giderilmesi için özelleştirmeye, talana ve peşkeşe dur demek için eş ve çocuklarımızla birlikte 1 mayısta alanlardayız... Şunu asla unutmayalım dünyanın her yerinde söylenen tek bir söz vardır: “Dünyanın İşçileri Birleşin”/EGE BASIN GRUBU

aliaga-1-mayis-coskusu-3.jpg

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78