• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İzmir 7 °C

Görülme Sıklığı Son 10 Yılda İki Kat Arttı

Görülme Sıklığı Son 10 Yılda İki Kat Arttı
Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Abbott’un koşulsuz katkıları ile ‘Alerji Hedefte’ projesini başlattı

TÜRKİYE’DE BESİN ALERJİSİ GÖRÜLME SIKLIĞI SON 10 YILDA İKİ KAT ARTTI

Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Abbott’un koşulsuz katkıları ile ‘Alerji Hedefte’ projesini başlattı. Proje kapsamında, yüzbinlerce bebek ve çocuğu etkileyen ve %40’ını en temel besin olan inek sütü alerjisinin oluşturduğu besin alerjisi hakkında toplumsal bilincin artmasına yönelik kapsamlı çalışmalar yürütülecek.

Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Türkiye’de yüz binlerce çocuğun sağlığını olumsuz etkileyen besin alerjisi hakkında özellikle anne-babaların gerekli bilince sahip olmaması ve güvenilir bilgi kaynaklarının yetersiz kalması nedeniyle harekete geçerek, Abbott’un koşulsuz desteği ile ‘Alerji Hedefte’ projesini başlattı. “Alerji Hedefte” projesiyle hem ailelere doğru bilgiyi ulaştırmak hem de kamuoyunun alerji konusunda doğru şekilde bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

0-4 YAŞ ARASI 350 BİN ÇOCUKTA BESİN ALERJİSİ VAR

Projeyi tanıtmak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, besin alerjisi görülme sıklığının son yıllarda hızla arttığını belirterek, “Alerji, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça yaygın görülüyor. 6 milyon 459 bin 0-4 yaş arası çocuğun 350 bininde besin alerjisi var. Erken bebeklik döneminden itibaren görülebilen alerji hem ailelerin hem de bebeklerin ve çocukların hayatını çok yakından ilgilendiriyor. Teknolojinin günümüzde geldiği noktada ebeveynlerin doğru bilgiye ulaşmaları ise her zaman kolay olmuyor. Her yerde bilgi parçası var. Sanal ortamlar ve sosyal medya toplumun bilinçlenmesine katkı sunuyorsa da her zaman doğru, güvenilir ve bilimsel yönlendirmeler yapamıyor.” dedi.

SON 10 YILDA İKİ KAT ARTTI

Şekerel, besin alerjisinin önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Yapılan araştırmalara göre günümüzde bebeklerin yüzde 6'sının, çocukların yüzde 4'ünün, ergenlerin yüzde 2'sinin ve yetişkinlerin yüzde 1'inin besin alerjisi var. Besin alerjisi görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son 10 yılda iki kata yakın arttı. Besin alerjilerinin %40’ını en temel besin maddesi olan inek sütü oluşturuyor. Örneğin anne sütü alamayan 3 aylık bir bebeğin beslenmesinin %100’ünü inek sütü bazlı mamalar oluşturur. Besin alerjili hastalar duyarlı oldukları bir besin ile karşılaştıklarında hayatı tehdit eden reaksiyondan yaşam kalitesini önemli oranda bozan durumlar yaşarlar. Böylesi önemli bir konuda toplumun her kesiminin bilinçlenmesi gerek. Biz de bu yüzden Alerjiyi Hedefe Aldık!”

MODERN YAŞAM BESİN ALERJİLERİNİ ARTIRIYOR

Alerjik hastalıkları modern şehirli hastalığı olarak nitelendiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı ve Alerji Hedefte Projesi Bilimsel Danışmanı Prof.Dr. Gülbin Bingöl, “Besin alerjileri daha çok gelişmiş ülkelerde ve büyük kentlerde görülüyor; bunun nedenleri endüstrileşme, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, aşırı hijyenik yaşam ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı… Modern hayatın aşırı korumacı yaşantısı içinde büyüyen çocuklarda bağışıklık sisteminin yanlış tepkiler üretmesi daha sık görülüyor.” dedi.

BESİN ALERJİLERİ UYGUN BİR ŞEKİLDE YÖNETİLDİĞİNDE HAYAT KALİTESİ KORUNABİLİR

Besin alerjisi tedavisinde 5 yıl öncesine göre önemli aşamalar kaydedildiğini belirten Bingöl “Besin alerjili çocuklarda erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile hayat kalitesini etkileyebilecek büyüme geriliği, izole edilmiş olma hissi, özgüven kaybı, yüksek stres, kaygı ve hatta bazen depresyon gibi durumların önüne geçilebilir.

Tedavi konusunda aslında daha şanslıyız çünkü eskiden bir besini diyetten çıkarıp yerine başka bir gıda koymakta zorlanıyorduk fakat şimdi yerine alternatif koymak o kadar zor değil. Örneğin 2 yaş altı çocuklarda inek sütü proteini alerjisi varsa o çocuklarda yerine koyabileceğimiz formül mamalar var. Bu mamalar çocuğun gerekli ihtiyacını karşılıyor ve dengeli beslenmelerini sağlıyor. Besin alerjileri uygun bir şekilde yönetildiğinde hayat kalitesi korunabilir.” şeklinde konuştu.

ALERJİ HEDEFTE WEB SİTESİ DOĞRU BİLGİYİ ULAŞTIRACAK

Prof. Dr. Bülent Şekerel, ‘Alerji Hedefte’ projesi kapsamında yapılacakları ise şöyle açıkladı:

“Öncelikle büyük şehirlerde belediyeler aracılığıyla yapılacak olan ebeveyn bilinçlendirme toplantılarıyla besin alerjili çocuğu olan ailelere yüz yüze ulaşılması hedefleniyor. İlk aşamada İstanbul, Ankara ve İzmir’de ebeveynleri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen halk toplantılarında, uzman doktorlar bilgi verecek. Toplantılarda sanatçı Veysel Diker’in projemize özel skeçleriyle ailelere, alerjiyle yaşamanın gülümseten yönlerinin de bulunduğunu, sosyal yaşamdan uzak kalınmaması gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Halk toplantılarımızın ilkini 16 Aralık’ta Beylikdüzü Belediyesi ile birlikte yapacağız. İlerleyen dönemlerde farklı illerde farklı belediyelerle devam edecek.

Hekimler ve tıp literatürüne dayanarak güvenilir bilgilerle oluşturulan www.alerjihedefte.com websitesi, projemizin en önemli ayaklarından. Alerji Hedefte web sitesi ile ailelerin alerji hakkında sürekli olarak doğru bilgiye ulaşması hedeflendi. Websitemiz ihtiyaçlara göre yeni içerikler ve uygulamalarla sık sık güncellenecek yaşayan bir site olacak. Ayrıca projemiz kapsamında ilgili branş hekimlerinin bilgilendirilmesine yönelik toplantı ve aktiviteler de yer alacak. “

EN SIK ALERJİYE NEDEN OLAN BESİN; İNEK SÜTÜ

Toplum genelinde şekerleme, kakao, çikolata, çilek, domates ve katkı maddeleri en sık alerjik besinler olarak anılır. Oysa bunların alerjik reaksiyona neden olma olasılıkları epey düşüktür. Besin alerjilerinin %40’ını en temel besin maddesi olan inek sütü oluşturuyor. Bunu yumurta, kuru yemişler, buğday, balık, susam, mercimek gibi besin alerjileri izler.

Restoranda yenilen bir parça et eğer inek sütü ile marine edilmişse bile inek sütü alerjisi olan kişide reaksiyona neden olabilir.

Çoğu kişi inek sütü alerjisi olanların keçi, koyun ve manda gibi hayvanların sütlerini tüketebileceklerine inanmakta ise de bu sütlerde yüksek orada alerjik reaksiyon riski vardır. Eşek sütünün inek sütü alerjisi olanlarda daha düşük alerjik reaksiyon verse de hijyen ve kültürel özelliklerimiz gibi nedenlerden dolayı tüketiminin özendirilmemesi gerekir.

ALERJİK BESİNİ AZ TÜKETMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Yaygın kanı alerjik besinin az olarak tüketebileceği ise de besin alerjisi olan bir kişide besinin az tüketilmesi de reaksiyona neden olur.

Besin alerjisi tedavisi sadece sorumlu besinin diyetten çıkarılması anlamına gelmez. Özellikle süt, buğday ve yumurta gibi temel gıdaların diyetten çıkarılması durumunda beslenme yeterliliğinin uygun diyet önlemleri ve destekleri ile giderilmesi gerekir.

Besin intoleransı ve besin alerjisi sıklıkla karıştırılır. İntolerans çoğunlukla bilinmeyen bir nedenle o besin tüketme sonucu yakınmaların ortaya çıkmasıdır ve alerjinin aksine oluşumunda bağışıklık sisteminin rolü yoktur. Çoğunlukla hafif veya müphem yakınmalara neden olur ve güvenilir teşhis yöntemi yoktur. Alerji ise bağışıklık sisteminin o besine düşman gibi tepki vermesi nedeniyledir ve teşhis güvenilir yöntemlere dayanır.

HER TOPLUMDA ALERJİYE NEDEN OLAN BESİNLER FARKLILIK GÖSTEREBİLİR

Dünyada besin alerjenleri coğrafyaya göre değişkenlik gösterir. Örneğin Avrupa ve Kuzey Amerika’da en fazla ölümcül reaksiyona neden olan besin alerjeni yer fıstığıdır. Oysa ülkemizde yer fıstığı alerjisi nispeten azdır ve en sık görülen kuruyemiş alerjisi fındık ve ceviz kaynaklıdır.

Son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle kaju alerjisi daha sık görülmektedir.

BESİN ALERJİSİ DE GEÇEBİLEN BİR HASTALIKTIR

Besin alerjilerinin bir kısmı zamanla geçerken bir kısmı kalıcı olma özelliği taşır. Bunda duyarlılığın derecesi, duyarlı olan kişinin alerjik bünyesinin özellikleri ve duyarlı olunan gıdanın tipi belirleyicidir. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78