• BIST 10186.87
  • Altın 2470.889
  • Dolar 32.1326
  • Euro 34.9943
  • İzmir 21 °C

Foça’da Fosseptik Sorunu

Foça’da Fosseptik Sorunu
İzmir’in Foça ilçesine bağlı Yeni Foça mahallesinde ikamet eden vatandaşlar fosseptik sorununa isyan etti.Fosseptik sorununa tepki gösteren Yeni Foça sakinleri topladıkları 209 imza ile birlikte Foça Belediye Başkanlığına

YENİFOÇA HALKI FOSSEPTİK SORUNUNA İSYAN EDİYOR

 

İzmir"in Foça ilçesine bağlı Yeni Foça mahallesinde ikamet eden vatandaşlar fosseptik sorununa isyan etti.Fosseptik sorununa tepki gösteren  Yeni Foça sakinleri topladıkları 209 imza ile birlikte  Foça Belediye Başkanlığına dilekçe verdi.Yeni Foça sakinleri adına konuya ilişkin olarak  yapılan yazılı basın açıklamasın da şu ifadelere yer verildi. "Yeni Foça"da kanalizasyon eksikliği nedeniyle fosseptik sorunu uzun yıllardır devam eden bir sorun olagelmiştir. Sitelerin ve nüfusun artmasına paralel olarak bu sorun daha da büyümüş, özellikle yaz aylarında doruk noktasına gelmiştir. Fosseptiklerin çekilmesi işinin belediye tarafından özel sektöre bırakılması vidanjör ücretlerinin de keyfe göre belirlenmesine meydan vermiş, bazı siteler yılda 1000-3500 TL, evler ise ayda 50-150 TL vidanjör parası vermektedirler. Biz Yeni Foçalı yurttaşlar olarak; artık vidanjör parası vermekten canımızın çıktığını, evimizi satma noktasına geldiğimizi, bazılarının sırf fosseptik sorunu nedeniyle sürekli ev değiştirdiğini yetkililerimizin görmesini ve bilmesini istiyoruz. Sorunu belediyenin çözmesini, altyapı hizmeti olarak görüp vidanjör kiralayarak vb. şekilde maliyetine yapmasını istiyoruz. Fosseptik sorunu bir rant alanı olmaktan çıkarılmalıdır. Sorun, tüm boyutlarıyla Foça Belediye Başkanlığına verilen dilekçede işlenmiştir. Bu amaçlarla Yeni Foçalı yurttaşlar olarak aşağıdaki imza kampanyasını yaparak topladığımız 209 imzalı dilekçeyi bugün Foça belediye başkanlığına verdik.  Ayrıca site başkanlarının imzasının da yüzlerce kişiyi ifade ettiğini belirtmeliyiz."

 

 

BAŞKAN DEMİRAĞ “SORUN TAMAMEN ORTADAN KALKACAKTIR”

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Belediyesine 209 imza ile birlikte teslim edilen şikayet dilekçesinde ifade edilen rahtsızlıkların bilincinde olduklarını ve  rahatsızlığın bir an önce sona ermesi için gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi. İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu"nun   çevre kirliliğine son verecek arıtma tesisinin yapımı için kısa bir süre önce Yeni Foça mahallesine  gelerek bölgede incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Demirağ., “Yeni Foça mahallemizde İzmir Büyük Şehir Belediyesine bağlı İZSU"nun proje ihalesine çıktığı, tesisin tamamlandığında fosseptik çukurlarda toplanan evsel atıkların biyolojik arıtmadan geçirilerek , çevre kirliliği ve kötü koku sona erecektir.Korucak mevkiinde 26 bin metrekare alanda inşa edilecek Yenifoça Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi   bölgenin 35 yıl sonrasının nüfusu hesaplanarak planlanıyor.  80 bin kişinin evsel atığını arıtacak tesis; mekanik ve biyolojik arıtma üniteleri, son çökeltim havuzları, mekanik çamur susuzlaştırma bölümü ve koku giderim sisteminden oluşacaktır.” dedi. Alt yapı sorunlarının akşamdan sabaha çözülebilecek sorunlar olmadığına dikkat çeken Demirağ, “Geçmişte İlçemiz Foça"da da yaşanan benzer  sorunları zaman içersinde çözüme kavuşturduk. Foça Belediyesi olarak şu anda geçici çözümler üreterek vatandaşlarımızın rahatsızlığını gidermeye çalıyoruz.Artıma tesisi hayata geçtiğinde sorun tamamen ortadan kalkacaktır” diye konuştu

   

( YENİ FOÇA SAKİNLERİNİN FOÇA BELEDİYE BAŞKANLIĞINA 209 İMZA İLE BİRLİKTE TESLİM ETTİĞİ DİLEKÇE)

                                            

BELEDİYE BAŞKANLIĞI"NA        FOÇA

 

VİDANJÖR PARASI VERMEKTEN CANIMIZ ÇIKTI; SORUNA BELEDİYENİN ACİLEN MÜDAHALE ETMESİNİ İSTİYORUZ

 

Uzak geçmişi MÖ 6.yy'a, yakın geçmişi ve yerleşimi ise MS 12. yy'a dayanan Yenifoça, hiç de bu tarihe yakışmayan bir sorunla karşı karşıya: Fosseptik kokusu…

Kanalizasyon sistemi olmadığı için dolan fosseptikler yollara taşmakta, geceleri kanallara verilmektedir. Bu nedenle poyraz estiğinde kanallardaki tüm koku Yenifoça'yı doldurmaktadır. Geleneksel evlerdeki fosseptiklerin küçük olması, çabuk dolması, vatandaşların da fosseptiklerini sık sık çektirmesini zorunlu kılmaktadır. Maalesef bu hizmet Yenifoça'da "uyanık 4-5 kişinin vicdanına ve insafına" terk edilmiş durumda. Talep fazlalığı nedeniyle sayın "fosseptik yatırımcıları" kendilerini arayan kişinin prof., bilimadamı olup olmadığına bakmaksınız "tam bir iktidar sahibi, külhanbeyi" gibi davranmakta, "ben o sokağa, o siteye şu kadar paradan aşşağı girmem arkadaş" diyebilme cüretini gösterebilmektedirler. Bir başka yanıt da şu: "İster çektir ister çektirme kardeşim, sen bilirsin!".

Fosseptik sorunu günlük 5-6 bin TL"lik bir rant oluşturmuş, önceden “Ah bir loto çıksa da zengin olsam” düşü, yerini “Ah bir vidanjör alsam da zengin olsam” düşüne bırakmıştır. İşini uyduran çeşitli berber, restaurantçı vb. kişiler ikinci bir iş kapısı olarak “evsel atık hizmetlerine” yatırım yapmaya başlar hale gelmişlerdir.

ÇARESİZLİKTEN HİÇ KİMSE AĞZINI AÇIP VİDANJÖR SAHİPLERİNE TEK KELİME EDEMİYOR. Talep çokluğu nedeniyle sayın vidanjör yatırımcısı, ertesi gün ünlü bir hastanede beyin ameliyatı yapacak doktora ya da bir öğretmene "Bir daha senin sitene gelmem kardeşim" diye kestirip atabiliyor. Ya da “sizin sokak çok dar, oraya 100"den aşşağı girmem” diyebilmektedir.

Vidanjör sahipleriyle "pazarlık" yapamazsınız; 70, 100, 120, 150 TL ne isterse vermek zorundasınız. İster 1 m3, ister 5 m3 çektirin fark etmez. Bazı aileler ayda iki kez fosseptik çektirerek 140, bazıları tek seferde 150, bazı sitelerde oturanlar ise haftalık 25 TL, ayda 100 TL vidanjör parası vermekte, hatta bu sorun nedeniyle evini satıp gitmeyi bile düşünmektedirler: Tıpkı bir zamanlar Almanların bu sorun nedeniyle çekip gittikleri gibi… 16 ton kapasiteli bir vidanjör 4-5 fosseptiği birden çekebildiği halde herkese özel gitmiş gibi para talep etmektedirler. "Bu parayı vereceksin kardeşim!". Niçin? Çünkü ona muhtaçsın.

ÇÜNKÜ BELEDİYENİN SOSYAL BİR ALTYAPI HİZMETİ OLARAK VERMESİ GEREKEN HİZMET, PİYASAYA EMANET EDİLMİŞTİR.

Binlerce kişinin 4-5 vidanjör sahibine mecbur bırakılmasının nedeni, belediyenin birilerine rant oluşturmak amacıyla bilinçli olarak takındığı bir tutum değildir. Buna sayın başkanın izin vermeyeceğini biliyoruz. Fakat merak ettiğimiz konu şu: Belediye bu konuları hiç araştırıyor mu? Bu sorunu bilmiyor mu? Niçin vatandaşları kurtlar sofrasına atıyor? Vatandaşların bu konuda ekonomik olarak ne sıkıntılar çektiğini hiç araştırmadı mı?

Vidanjör parası verecek gücü olmayanlar taşan foseptik sularını mecburen sokağa salmaktadırlar. Bazıları da seyyar motor kiralayarak geceleri saat 03-06 arasında fosseptik üst sularını sokağa vermektedirler. Gelinen nokta ortada: Yenifoça dışkı koyuyor. Foça Belediyesi bu ayıptan kurtulmalıdır. Vidanjör parası vermekten halkın canı çıktı. Foça Belediyesi Yenifoça halkını "vidanjör sahiplerinin zorbalığından" kurtarmalıdır. Eğer bu konuya müdahale edilmiyorsa, akla ister istemez, "Vidanjör sahipleri meclis üyelerinin akrabaları mı?" sorusu geliyor; gerçek böyle olsa da olmasa da bu soru kaçınılmaz olarak akla geliyor. Tarihi 5000 yıllık antik geçmişe dayanan Foça ve onun belediyesi "voleyi vurma" mantığı ile hareket eden, halkın çaresizliğini sömüren özel vidanjör sistemine derhal son vermeli, Foça'yı ve Yenifoça'yı bu utançtan kurtarmalıdır. Kanalizasyonun yapılmasını bekleyecek gücümüz kalmadı.

SONUÇ VE İSTEM: Foça Belediyesi"nin yeterli sayıda Vidanjör kiralayarak, maliyetini karşılayacak şekilde sembolik bir parayla Yenifoça"lı biz yurttaşların sorunumuzu çözmesini istiyoruz; sayın başkanın bunu sağlayacağına inanıyoruz. Gereğini arz ederiz. Saygılarımızla. 27.08.2009

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78