• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 18 °C

Otomobilin Yürütme Maliyeti Yükseldi

Otomobilin Yürütme Maliyeti Yükseldi
Uzun süredir döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle araç fiyatları yükselmeye devam ediyor. Sadece araç fiyatları değil, bu süreçte kasko, zorunlu trafik sigortası, periyodik bakım, akaryakıt gibi yürütme maliyetleri da artıyor.

Uzun süredir döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle araç fiyatları yükselmeye devam ediyor. Sadece araç fiyatları değil, bu süreçte kasko, zorunlu trafik sigortası, periyodik bakım, akaryakıt gibi yürütme maliyetleri da artıyor. Öte yandan arızalı ya da masraf gerektiren bir otomobil satın almak, araç sahipleri için uzun vadede adeta bir kabusa dönüşebiliyor. Bir otomobili satın almadan önce detaylı bir ekspertiz yaptırılması gerektiğini hatırlatan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Hepimizin bildiği üzere araç fiyatları, pandeminin başlamasıyla beraber oldukça arttı ve bu yükseliş devam ediyor. Bununla birlikte kullanım, bakım giderleri ve yasal birtakım ödemelerin maliyeti de yükseldi. Araç satın alacak tüketiciler en büyük harcamayı alım esnasında yaptığını düşünse de ekspertizden geçmemiş bir araç çok büyük masraflara neden olabiliyor. Örneğin aracın motorunda çıkacak bir arıza, otomobilin yaşı ve modeline bağlı olarak 50 bin ile 300 bin TL arasında ek bir masraf çıkarabilir. Aynı şekilde, fren sistemindeki bir sorunun 5 bin ile 20 bin bandında ek bir masrafı olur. Güncel yürütme maliyetleri oto ekspertizin önemini artırdı. Tüketicilere tavsiyemiz; gözü kapalı hiçbir aracı satın almasınlar.” dedi.

Araç sahibi olmak isteyenler sadece aracın fiyatına odaklansa da kullanım ve bakım giderleriyle yasal ödemeleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Yeni düzenlemelerle birlikte 4-6 yaşında ortalama bir aracın yıllık vergisi 5 bin TL, araç muayenesi 1300 TL, Zorunlu Trafik Sigortası ise ortalama 8 bin TL’yi bulabiliyor. Zorunlu yasal ödemeler dışında aracın bir de her yıl düzenli olarak yaptırılması gereken periyodik bakımı bulunuyor. Bundan 4-5 yıl önce 1000 TL olan periyodik bakımın güncel maliyeti 5 ile 12 bin TL civarında seyrediyor. Yakın zamanda ÖTV oranı artan akaryakıt ile yıllık yakıt masraflarının ciddi boyutlara geldiğini hatırlatan Pilot Garage, araç satın almadan önce öngörülemeyen masraflara karşı ekspertizin önemine değindi.

Artan maliyetlere bir de öngörülmeyen masraflar eklenmesin
Sıfır araçta yaşanan arz-talep sorunu, bir araç sahibi olmak isteyenleri ikinci ele yönlendirmeye devam ediyor. Diğer yandan ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken hususların başında ise ekstra masraf ile karşılaşmamak adına “detaylı ekspertiz” geliyor. Tüketicilere önemli tavsiyelerde bulunan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Aracımıza güvenmek, aracımızı iyi tanımak gerekiyor. Ekspertiz yaptırmak sadece güven vermekle kalmıyor, aslında bütçe planlamamızı doğru bir şekilde yapmamızı da sağlıyor. Malumunuz ekspertiz ile araçta olan arızaları ya da potansiyel sorunları ortaya çıkarabiliyorsunuz. Motorlu Taşıt Vergisi, Zorunlu Trafik Sigortası, kasko ve araç muayenesi gibi artan maliyetlere bir de ekstra onarım masraflarının eklenmesini istemezsiniz. Örneğin aracın motorunda çıkacak bir arıza, otomobilin yaşı, marka ve modeline bağlı olarak 50 bin ile 300 bin lira arasında bir masrafa neden oluyor. Aynı şekilde, fren sistemindeki ya da lastiklerdeki bir sorun 5 bin ile 20 bin TL bandında ek masraf demek. Tüm bunlar dışında bir de zaruri yakıt masrafı var. Her gün işe araçla giden birini düşündüğümüzde, bu kişinin yıllık yakıt harcaması 50 bin TL’yi buluyor. Özetle artan yürütme maliyetleri oto ekspertizin önemini de doğru oranda artırdı diyebiliriz. Araç sahibi olmak isteyenlerin bunları mutlaka göz önünde bulundurmasını tavsiye ediyoruz. Gözü kapalı hiçbir aracı satın almasınlar.” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78