• BIST 9679.8
  • Altın 2489.35
  • Dolar 32.4435
  • Euro 34.4467
  • İzmir 20 °C

Babalar Kendi Çocuklarını Kıskanır Mı

Babalar Kendi Çocuklarını Kıskanır Mı
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Doğum sonrası dönemde kadınların yaşadığı endişeler, erkekleri de yakından etkiliyor. Bazı babalar kimi zaman, kadının bebekle olan yoğun ilgisi karşısında
DOĞUM SONRASI KISKANÇLIK, ÇİFTLERİN İLİŞKİSİNİ YAKINDAN ETKİLİYOR
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Doğum sonrası dönemde kadınların yaşadığı endişeler, erkekleri de yakından etkiliyor. Bazı babalar kimi zaman, kadının bebekle olan yoğun ilgisi karşısında kıskançlık yaşıyor, bu durum bebekle birlikte eve gelen yeni düzende, çiftlerin birbirleriyle olan iletişimlerinde de bazı aksaklıklara neden olabiliyor. Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.
 
BABALAR KENDİ ÇOCUKLARINI KISKANIR MI?
Evet, sık görülmemekle birlikte bazı babalar ihmal edilmişlik duygusu nedeniyle zaman zaman kendi çocuklarını da kıskanabilir. Doğum sonrası süreçte anneler, özellikle de ilk iki ay neredeyse tüm ilgilerini bebeğe yönlendirir. Bu durum, anne bebek iletişimi açısından sağlıklı ve normaldir. Ancak bu ilgi, babanın anneyle olan eski ilişkisine özlem duymasına ve bebeğe olan ilgiyi kıskanmasına neden olabilir.
 
Bu yoğun ilgi gösterme süresi daha da uzadığında, babadaki ihmal edilmişlik duygusu pekişebilir. Eşinin kendisine yeterince ilgi göstermediğini, birbirleriyle artık yeterince zaman geçiremediklerini düşünen baba, kırgınlık ve hatta kızgınlık hissedebilir.
 
BÖYLE BİR DURUMDA NE YAPILABİLİR?
Babanın, annenin bebekle olan iletişimi kıskanması yönetilebilir bir süreçtir. Bu süreçte hem anneye hem de babaya bazı görevler düşer. Örneğin; baba eşinden artık ilgi göremediğini düşündüğünde, bunu eşiyle çekinmeden paylaşmalı ve iletişimi kesmemelidir. Bunu dile getirirken olumlu cümleler kurulması ve kızgınlıkla davranmaktan kaçınmak, ilişkinin yeniden normalleşmesine yardımcı olacaktır. 
Kıskanma ikili ilişkilerde her zaman şikayet edilen bir durum değildir. Bazen olumlu yanları da olabilmektedir. Kıskanılmak, bazı kadınlarda güven duygusunu artırır. Kıskançlığın bir kriz oluşturmaması için babanın ihmal edildiğini düşünmemesi sağlanmalı; kadın, sevgisini güzel cümleler, sarılma ve fiziksel temas ile göstermelidir. Bu davranışlar, evlilikte güven duygusunu artırır, huzura katkı sağlar, iletişimi güçlendirir. 
 
ANNE, BEBEKLE OLAN İLETİŞİMİNDE BABAYA DA YER VERMELİ
Annenin, bebeğiyle olan yoğun iletişim sürecine babayı da dahil etmesi, babanın ihmal edildiği duygusunu kontrol altına almasına yardım eder. Bu konuda yapılabilecekler ise şu şekildedir: Anne bebeğin altını değiştirirken, üstünü giydirirken babaya da fırsat vermelidir. Böylece doğuştan beri var olan anne bebek ilişkisi, bebekle baba arasında da gelişebilir. Anneler, babalardan ev işleri ya da bebek bakımı konularında yardım istemekten çekinmemelidir. Babalar bu durumda, ailenin ona ihtiyacı olduğunu hissedecek ve yardım etmekten mutluluk duyacaktır. 
 
Bebek emzirilirken babanın da anne bebeğin yanında bulunmasına izin verilmelidir. Bebeğin anneyle olan iletişiminin yakından gözlemlenmesi, babanın annelik duygusuna karşı fikir sahibi olmasını ve onu anlayabilmesini sağlar.
Bebeğin bakımı konusunda görev dağılımı yapılması, bebeğin babayla da ilişki kurmasına fırsat vereceğinden ihmal edilmemelidir.
 
“Erkekler anlamaz”, “Bebeği öyle tutma.” gibi olumsuz ifadeler çiftlerin iletişimini kısıtlar. O nedenle babaya da görevler verilmeli, daha olumlu ve yapıcı ifadelerle babadan ricada bulunulmalıdır. 
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78