• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İzmir 22 °C

Demir Eksikliği Öğrenmeyi Zorlaştırıyor

Demir Eksikliği Öğrenmeyi Zorlaştırıyor
Beslenme her yaşta ve dönemde sağlık, gelişim ve başarı için çok önemli bir yere sahip. Çocukluk çağının fiziksel ve zihinsel gelişimin en hızlı dönemi olduğunu belirten

DEMİR EKSİKLİĞİ ÖĞRENMEYİ ZORLAŞTIRIYOR

Beslenme her yaşta ve dönemde sağlık, gelişim ve başarı için çok önemli bir yere sahip. Çocukluk çağının fiziksel ve zihinsel gelişimin en hızlı dönemi olduğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Sağlıklı gelişiminin devamı ve okuldaki başarı için çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemli. Özellikle demir minerali beyin hücreleri arasındaki iletimde görevli olduğundan eksikliği öğrenmeyi güçleştirerek okul performansını olumsuz etkileyebileceği için demir eksikliğine dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Yapılan çalışmalara göre özellikle kavrama, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi başarıya etki eden faktörleri iyileştirmede beslenme ve çevre koşullarının etkili olduğu biliniyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Farklı derecelerde beslenme yetersizliği olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda, düzenli ve dengeli bir beslenme alışkanlığını çocuk yaşlarda kazandırmanın, daha sonraki yıllarda akademik performans üzerinde oldukça etkili olduğu gösteriliyor. Okul performansını etkileyen en önemli beslenme aktivitesinin başında sabah kahvaltısı geliyor” dedi. Diyetisyen Mumcu, hiçbir besinin tek başına mucizevi bir etkisi olmadığını hatırlattı.

İYOT EKSİKLİĞİ ZEKA VE ZİHNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Okul döneminde beslenmenin çocukların öğrenmelerini kolaylaştırdığını vurgulayan Diyetisyen Sibel Mumcu, “Okul çocuklarında mikro besin öğeleri eksikliklerine de çok sık rastlanıyor. A vitamini, demir ve iyot eksiklikleri büyüme, sık hastalanma ve kavrama ile yakından ilişkili” açıklamasında bulundu. Diyetisyen Mumcu, “Çocuk yaşlarda görülen iyot eksikliği de zekâ ve zihin işlevlerini olumsuz etkiler. İyot eksikliği Türkiye’de sık karşılaşılan bir sorun. Bu nedenle iyotlu tuzlar tercih edilmeli” şeklinde konuştu.

DÜZENLİ VE ÇEŞİTLİ BESLENİLMELİ

Sağlıklı beslenen çocukların daha enerjik ve dinamik oldukları ve liderlik davranışlarının geliştiğinin pek çok çalışmada gösterildiğini anlatan Diyetisyen Sibel Mumcu, “Ancak çocukların daha başarılı olmasını sağlayacak özel bir besin veya besin öğesi de yoktur. Bazı besin öğeleri ve bundan zengin olduğunu bildiğimiz besinlerin daha sık ve daha fazla tüketilmeleri de tek başına zekayı artırmaz” şeklinde konuştu. Sibel Mumcu, başarı düzeyine ulaşmanın yeterli ve dengeli beslenmenin en kolay yolunun çeşitliliğin sağlandığı, düzenli öğünlerle tüketilen ve sıvı ihtiyacının karşılandığı sağlıklı bir beslenme modeli olduğunu vurguladı.

YAĞLI VE ŞEKERLİ GIDALAR ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONUNU DÜŞÜRÜYOR

Yağ ve şeker içeriği yüksek, protein, vitamin ve mineralden yetersiz beslenme alışkanlıklarının da okulda konsantrasyon, enerji düşüklüğü ve odaklanma sorunlarına yol açtığını belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yağlı ve şekerli gıdalar çocuğun öğrenme kapasitesini olumsuz etkiler ve obeziteye neden olur. Bu nedenle şeker ve şekerli besinler, un ve yağın yüksek miktarda kullanıldığı yiyecekler, şekerli ve asitli sıvıların tüketimi sınırlandırılmalı” dedi.

FINDIK FISTIK VE CEVİZ BESLENMEYE DAHİL EDİLMELİ

Omega-3 ve tekli doymamış yağların da beyin gelişimini ve zihinsel işlevleri olumlu etkilediğini söyleyen Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bu yağlar ayrıca hormonların sentezi için de gereklidir. Deniz ürünleri, zeytinyağı ve ceviz, fındık, fıstık, keten tohumu gibi besinler bu yağlardan zengindir ve beslenmeye dahil edilmeli” açıklamasında bulundu. Çocuklarda fiziksel aktivite düzeyi, sosyal ilişki ve iletişim becerilerinin de yetersiz beslenmeden olumsuz etkilendiğini belirten Sibel Mumcu, ilgisizlik ve yetersiz kavrama ile kendini gösteren bu etkilenmenin yeterli ve dengeli beslenme ile önlenebileceğini söyledi.

YETERSİZ BESLENME ENFEKSİYON HASTALIKLARINA VE OKULA DEVAMSIZLIĞA SEBEP OLABİLİYOR

Bağışıklık sistemi fonksiyonları ile beslenme arasında da yakın bir ilişkinin olduğunun altını çizen Mumcu, “Yetersiz beslenen çocuklarda enfeksiyon hastalıkları daha sık görülür. Her enfeksiyon dönemi de okula devamsızlıkla sonuçlanır. Eğitimine devam edemeyen çocuğun da okul başarısı düşer. Enfeksiyonlardan korunmak için de yeterli ve dengeli beslenme esaslarına uymak çok önemli” dedi./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78