• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İzmir 23 °C

Halk Eğitimi Modernleşecek

Halk Eğitimi Modernleşecek
ALİAĞA HABER– Türkiye de bireylerin meslekî yeterliliklerini ulusal ve uluslararası düzeyde belirleyen meslek standartları, sınav ve belgelendirme sisteminin bulunmaması ve ulusal meslek

TÜPRAŞ HALK EĞİTİM MÜDÜRÜ HÜSEYİN UYAN “MODÜLER SİSTEM HALK EĞİTİM MERKEZLERİNE ÇAĞ ATLATACAK”

HÜSEYİN UYAN “MODÜLER SİSTEM İLE AB STANDARTLARINDA EĞİTİM VERİR HALE GELİNECEK”

 ALİAĞA HABER– Türkiye de bireylerin meslekî yeterliliklerini ulusal ve uluslararası düzeyde belirleyen meslek standartları, sınav ve belgelendirme sisteminin bulunmaması ve ulusal meslek standartlarının ve bu doğrultuda oluşturulması gereken eğitim standartlarının olmaması üzerine yapılan bir çalışmayla TBMM AB Uyum Yasaları Çerçevesinde 21 Eylül 2006 tarihinde "Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu" MYKK kabul etti. Kanun 7 Ekim 2006 Cumartesi Günü Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile modüler sistem denilen kavram da hayatımıza girmiş oldu. Mesleki ve Teknik Eğitim adına yaşanan olumsuzluları olumlu hale getirmek için AB ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de uyum sürecinde ve sürecin devamlılığının sağlanması açısından böyle bir kuruma ihtiyaç doğduğu belirtiliyor. Ülkemizde eğitimin, hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla, bilgiye ulaşma yol ve yöntemlerini öğreten, etkin bir rehberlik hizmetini içeren, yatay ve dikey geçişlere imkân veren, piyasa meslek standartlarına uygun, üretime ağırlık veren, yetki devrini esas alan, fırsat eşitliğini gözeten bir sistem bütünlüğü içerisinde yeniden düzenlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen çalışmalardan biri olarak gösterilen proje kapsamında Halk Eğitim Merkezleri modüler sistem ile eğitim vermeye başladı.

TÜPRAŞ HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRÜ HÜSEYİN UYAN “ EĞİTİM STANDARTLARIMIZI YÜKSELTİYORUZ.”

Aliağa TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Uyan daha önceleri uygulanan sistemin ağır, hantal, yetersiz, para ve iş gücü kaybına neden olan bir yapı içerdiğini söyleyerek yeni sistemin eğitim adına büyük yararlar sağlayacağını ifade etti. Hüseyin Uyan AB standartlarına yükseltilen eğitim sisteminin bir çok avantajı da beraberinde getirdiğini söyleyerek “ Daha önceleri Halk Eğitim Merkezlerinde verilen eğitimlerin geçerliliği sınırlı idi. Ülkemiz dışında bu eğitimlerin hiçbir geçerliliği yoktu. AB standartlarına yükseltilen modüler eğitim sistemi ile şimdi açtığımız kurslardan mezun olanlar ülkemizin her yerinde olduğu gibi yurt dışında da geçerliliği olan bir eğitim diploması sahibi olacaklar.” Dedi.

Modüler sisteme geçerken sistemin tüm Türkiye genelinde oturtulması çalışmalarının zaman aldığını bunun da kursiyerler tarafından iyi anlaşılması gerektiğini sözlerine ekleyen Uyan “ Mili Eğitim Bakanlığımız her hangi bir kursu hazırladığı sistem üzerinden modülünü açarak duyuruyor. Modül açıldıktan sonra biz de kursu açma çalışmalarına başlıyoruz. Geçmiş dönemlerde açılan ama şimdi açılmayan kurslar var ise bunun nedeni bu kursların modüllerinin henüz sistemde açılmamış olmasındandır. Kaynakçılık kursunu önceden sadece kaynakçılık öğreten bir kurs olarak veren merkezler şimdi modüler sistem içinde kaynakçılığı daha profesyonel hale getiren ve alt eğitim birimlerini öğrenecek şekilde hazırlanan sistem ile öğretiyorlar. Bu şu demektir. Daha önceden kaynakçılık belgesi alan kursiyerler sadece kaynak yapan seviyede oluyorlardı. Şimdi ise modüler sistem sayesinde sadece kaynak yapan değil, kaynakçılık sistemini, uygulama alanlarını, pazarlamasını ve iş hayatında karşısına çıkabilecek sorunları çözebilecek alt dalları da öğrenen bir eğitim alıyorlar. Üstelik aldıkları bu eğitim uluslar arası bir geçerliliğe sahip oluyor.” Diye konuştu.

HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRÜ HÜSEYİN UYAN “ BİR KURS ALMANYA DA NASIL AÇILIYORSA TÜRKİYE DE DE ÖYLE AÇILIYOR.”

Yeni sistem sayesinde kursların öğretici kriterleri, kursiyer kriterleri, araç ve gereç kriterleri göz önüne alınarak açıldığına dikkat çeken Hüseyin Uyan “ Bir kurs açıldığında kursu verecek olan eğitmenin de modüler eğitimin öngördüğü kurs ile ilgili alt eğitimleri almış olması gerekiyor. Eğitmen bu alt donanımlar ile hazır hale geldikten sonra kursiyerler ile araç ve gereç kriterleri hazır hale getirilerek kursa başlanıyor. Bu Avrupa da hangi ülkeye giderseniz gidin böyle olmaktadır. Eski tip sistem ile modüler eğitim sistemi arasında kalite açısından çok büyük farklar var.  Modüler sistem hem öğretmenden hem öğrenciden yeterlilik ister. Şimdiye kadar uygulanan sistem de eğitimciler de bu kurslardan çıkıyordu. Yani bir çini boyama kursiyeri kurs sonunda aldığı eğitim ile bize kurs öğretmeni olarak başvuruyordu. Yeterliliği tartışılan bir eğitim alan bu kursiyerimizin eğitici olması ne kadar verimli olur bunu düşünmek lazım. Bu sistem sayesinde ise eğitici ve kursiyer kriterleri yeterlilik esaslarına göre belirleniyor. Bu da kaliteyi yükseltmekle beraber zaman, para, iş gücü kaybını önlüyor, mesleki eğitime kalite getiriyor.” Şeklinde konuştu.

HÜSEYİN UYAN “ ŞU ANA KADAR 96 KURS AÇILDI VE YAKLAŞIK 1500 KURSİYER EĞİTİME BAŞLADI.”

Aliağa TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi"nde modüler sisteme geçilmesinden sonra açılan kurs ve kursiyer sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Halk Eğitim Müdürü Hüseyin Uyan şu bilgileri verdi;          “ Milli Eğitim Bakanlığımız kanun yürürlüğe girdikten sonra 31 Mayıs 2009 tarihine kadar alt yapıların hazırlanıp modüllerin açılması çalışmalarına başladı. Türkiye genelinde bakanlığın 31 Mayıs"a kadar açtığı modüler kurs sayısı 509"du. Şu ana kadar bu rakam 702"yi buldu. Bakanlık yeni bir modül açtığında biz de hemen çalışmalarımıza başlıyoruz. Açtığı modüler kurs için eğitici isteğimizi ilan ediyoruz. Yeterliliğe sahip eğitici varsa araç ve gereç teminimizi de sağlayarak kursiyer alımına başlıyoruz. Şayet eğitici yoksa İl Merkezimize iletiyor ve eğitici temin yoluna gidiyoruz. Bakanlığımızın ilan ettiği tarihten bu güne kadar Aliağa da ki merkezimizde Sosyal ve Kültürel kurs olarak 45 kursta 601 kursiyer, Mesleki ve Teknik Kurslarda 35 kursta 575 kursiyer, Okuma Yazma kurslarında 14 kursta 120 kursiyer ve işbirliği ile yapılan kurslarda 2 kursta topla 54 kursiyer eğitim alıyor. Her geçen gün bu sayılar artıyor.” Dedi.

HÜSEYİN UYAN “ MODÜLER SİSTEM DOLAYISI İLE KAPANAN KURS YOK.”

Aliağa TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Uyan modüler sistem nedeni ile kapanan kursların olmadığını sözlerine ekleyerek şöyle konuştu; “ Bakanlığımız bir kursun modülünü açana kadar o kursun devamını engellemiyor. Şayet kursun modülünü ilan etmiş ve açmışsa o kursu modüler sistem ile açmak zorundayız.  Şayet modülü açılmamış ise kurs eski sistem ile devam ediyor. Bu sistem ile kapanan kursumuz yok ama modülünü beklediğimiz kurslarımız var. Biz merkez olarak bakanlığımız neyi istiyor ise kanunlar doğrultusunda onu yapıyoruz. Şimdiye kadar olan ama şimdi olmayan kurslar var ise bu bizden kaynaklanan bir şey değildir. Bu kurslar daha yüksek standartlarda eğitim verme imkânına getirildikten sonra zaman içinde açılacaktır veya gerek görülmemiş ise açılmayacaktır. Önemli olan eğitim standartlarımızı yükseltmek, atıl ve geçerliliği olmayan eski eğitim modelimizi çağdaş eğitim seviyesine yükseltmek olmalıdır. Bu sistem kursiyerlerimiz için çok daha iyi bir sistemdir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78