• BIST 10642.6
  • Altın 4352.826
  • Dolar 40.5391
  • Euro 47.6044
  • İzmir 33 °C

Foçalı Duayen Turizmciden Yeni Kitap

Foçalı Duayen Turizmciden Yeni Kitap
İzmir’in Foça İlçesi’nin duayen turizmcisi ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca’nın “Kadim Foça Mor Kentin Hikayeleri” adlı kitabı basılarak kitapçılarda yerini aldı.

Daha önce yayınlanmış “Aliağa’nın Antik Kentleri” ve “Ceketim Foça’da Kaldı” kitapları bulunan yazar bu kitabında Foça’nın kent hikayelerine yer verdi. 
Yurtiçi ve dışında ve büyük bölümü Foça’da olmak üzere, yarım asra yakın bir süredir turizm işletmeciliği ile uğraşan, bunun yanı sıra yerel tarih araştırmaları yapan, yabancı yayınlar ve yaşayan insan kaynaklarından derlediği tarihsel gerçeklerle, öyküleri çeşitli mecralarda köşe yazıları ve makaleler halinde yayınlayan Sebahattin Karaca’nın yeni kitabı “Kadim Foça” okurların beğenisine sunuldu. Bir öncekinde Foça’da yaşayan insan öykülerine ve anılara ağırlık veren yazar, Foça temalı ikinci kitabında daha çok kentin kadim tarihi ve dünyada bilinirliğini arttıran öğelerini aktaran hikayelere yer verdi. 

FOÇA MORU KAZILARLA KANITLANDI 
28 hikayenin yer aldığı kitabın adını içeriğini dikkate alarak koyduklarını belirten Sebahattin Karaca Foça Moru ile ilgili yazıların yakın zamanda yapılan kazılarla kanıtlanmasının da isim vermede etkili olduğunu söyledi. Sebahattin Karaca; “50 yıldır Foça’da yaşıyorum. Ticaret ve turizmle uğraşıyorum. İçinde yaşadığım kentin çok önemli bir tarihi olduğunu biliyordum zaten. Bu kentin doğasını, tarihini, insan dokusunu, geçmişini uzun yıllardır araştırıyordum. Araştırmalar, çalışmalar, derlemeler zaman dilimi içerisinde sosyal medyada, yaklaşık 20 yıldır yayınlıyordum. Artık kitaplaşma zamanı gelmişti. Bunlardan ilki olan “Ceketim Foça’da Kaldı” kitabını 7-8 ay önce basmış, okurla buluşturmuştuk. O kitap daha ziyade Foça’da son 100 yılda yaşayan insanların anılarını, öykülerini kapsıyordu. Oysa şimdi, okurlarla buluşturmaktan onur duyduğum, büyük keyif aldığım, “Kadim Foça Mor Kentin Hikayeleri” kitabı, daha ziyade Foça’nın bizzat kendi hikayelerini, yani şehrin hikayelerini kapsıyor. Az sayıda yabancı kaynak kitaplardan derleyip toparladım, ama ağırlıklı olarak yaşayan insan kaynağından elde ettiğim bilgileri bu kitapta değerlendirdim. Kitapta 28 hikaye var. Her bir hikaye Foça’da yaşayan ya da Foça’yı ziyarete gelen insanları içine alacak kadar geniş kapsamlı. Sanıyorum bu kitabı okuduktan sonra Foça’yı daha çok tanıyacaklar, bilecekler ve seveceklerdir. Aslında Foça bilinen 3 bin, farz edilen 5 bin yıllık tarihiyle çok eski bir kent. Özellikle M.Ö. 6.ncı yüzyılda, kültür ve sanat aracılığıyla Akdeniz’e medeniyeti yayan bir kent. Kadim bir kent. O bakımdan kitabın adını Kadim Foça koyduk. Alt başlık olarak Mor Kentin Hikayeleri var. O da şuradan kaynaklanıyor. Yakın tarihte yapılmış bir kazı var. Bu kazıda 2 bin 500 sene önce Foça’da Mor Renk Üretim Atölyeleri bulunuyor. Bu yakında bilimsel yayınlarda yayınlanacak. Daha öncesinden ben mor ile alakalı birkaç yazı kaleme almıştım. Şimdi bu bulgularla yazılarımda anlattıklarım teyit edilmiş oldu. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla bu kitabın adını bir arkadaşımın önerisiyle Mor Kentin Hikayeleri koyduk.” Dedi. 
Karaca; Foça Tükenmez Kırtasiye ve Karacam Otel lobisinde satışa sunulan kitabın yakın sürede diğer kitapçılar ve internet satış kanallarından da temin edilebileceğini sözlerine ekledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78